„Фермер Експо Раковски“ - елитни животни, фермерска храна, занаяти и самобитен фолклор в името на традицията

Автор: Plovdiv Now 8258
„Фермер Експо Раковски“ - елитни животни, фермерска храна, занаяти и самобитен фолклор в името на традицията

С благослов отец Христо откри третото национално изложение Фермер Експо Раковски 2019, а кметът Павел Гуджеров му благодари, че дава духовност на събитието. Фермер Експо Раковски 2019 се осъществява по инициатива на организацията на производители „Фермерско мляко“ с домакинството на Община Раковски и подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Държавен фонд „Земеделие“, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Националната коневъдна асоциация.

Специално внимание на форума бе отделено на чистите фермерски храни с участието на над 20 производители от цялата страна, сред които и местните производители от фермерските пазари в Пловдив. Акцент в тазгодишното изложение бе аукционът за елитни говеда, а за пръв път бе проведена изложба и демонстрация на породисти породи, както и изложба на Българско овчарско куче.

За втора поредна година се провежда и фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“ с участието на читалищата от област Пловдив, които представят своите кулинарни и фолклорни традиции. Запазено място на Фермер Експо Раковски имат месните занаяти като в рамките на изложението се провеждат тематични ателиета и работилници.

Сред гостите на Фермер Експо Раковски 2019 бяха народните представители Младен Шишков и Запрян Янков, директорът на областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие"  Йосиф Ячев. Официален гост на събитието бе евродепутатът Асим Адемов, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Народният представител Младен Шишков поздрави възрастните дами, които полагат огромни усилия да предадат кулинарните традиции на младото поколение. Поздрави земеделците и животновъдите, които въпреки всички трудности намират сили да практикуват една от най-достойните професии.

Фермерската храна и самобитният фолклор на Пловдивска област са категоричен знак за завършения смисъл от провеждането на подобно изложение, считат организаторите. Защото отглеждането на елитни животни не е самоцел и отнема години на упорита работа. То създава поминък, гарантира чиста и здравословна храна. Всеки може да я познае първо по вкусните ухания, които в три поредни години се носят във въздуха по време на изложението край Раковски - пиде, катми, прясно сирене и домашна лютеница. А богатата фолклорна програма е знак, че традициите в региона са живи. Всички тези дейности създават една здрава и мотивирана местна общност, която намира смисъл в опазването на здравата връзка с родовия корен. В това е дълбоката философия на събития от категорията на „Фермер Експо Раковски“, каза Рангел Матански, основен двигател на изложението.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина