Елитни говеда и овчарски кучета на изложението в Раковски, фермери предлагат “от пиле мляко“

Автор: Plovdiv Now 8220
Елитни говеда и овчарски кучета на изложението в Раковски, фермери предлагат “от пиле мляко“

По-малко от две денонощия ни делят от изложение по животновъдство и фермерски храни „Фермер Експо Раковски 2019“, което ще се проведе на 14 септември, на пазара за живи животни в квартал Секирово.

Фермер Експо Раковски има веме две издания - през 2017 и 2018 година и е първото и единствено изложение по животновъдство и фермерски храни, реализирано от признатата организация на производители "Фермерско мляко". Основната му задача е да представи достиженията в селекцията на продуктивни породи животни в България и богатия вкус на фермерските храни. В допълнение се показва самобитната красота на фолклора в Пловдивско, както и традиционните храни – пиде, катми, прясно сирене, лютеница и др. Запазено място на Фермер Експо Раковски имат занаятите, а в настоящото издание са предвидени и забавления за деца - моделиране на глина, тъкане на ароматни килимчета от цветя, стрелба с лък.

Важна част от програмата на събитието е фестивалът на селската кухня „Вкусовете от вчера“ на Община Раковски. Читалищата от Област Пловдив също ще покажат красотата на местния фолклор и кулинарните си традиции.

Възможността да изложат продукцията си привлича все повече участници всяка година. Сирене, кашкавал и кисело мляко, произведени от краве, биволско, овче и козе мляко; биологични и конвенционални вино, мед плодови сиропи и сладка; лютеници, био гъби шийтаке, шипков и шипков мармалад, различни видове хляб и сурови крекери, както и фъстъци, са само част от храните, които фермерите ще предложат. 

„Фермер Експо Раковски 2019“ предвижда и аукцион за продажба на елитни говеда. Животновъдите ще покажат отглежданите от тях елитни животни след години селекция. 

Участие в изложба и аукцион са потвърдили фермите:

Вароша 05 ЕООД- три юници Холщайн;

ЕТ „Катриг – 5 Никола Янков“ – две юници Холщайн;

ЕТ Боряна Златанова – 1 юница Холщайн;

„Асеница – 96″ООД – две юници Холщайн;

Ангус месно говедовъдство България ООД – четири бичета Абърдийн Ангус;

ЗП Тодор Ванев – три  телета Джерсей, две телета Холщайн  и две телета Ред Холщайн;

В програмата на събитието е включена и изложба на кучета от породата Българско овчарско куче и Алабай. Новост за тази година е провеждане на изложба и демонстрации на коне –Тежковози, Рисак и Фризийска порода и др.

Организатори – организация на производители „Фермерско мляко“, Община Раковски, МЗХГ, ДФ „Земеделие“, ИАСРЖ и Националната коневъдна асоциация.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина