Екоинспекцията започва проверки на кариерата в Шишманци

Автор: Plovdiv Now 4769
Екоинспекцията започва проверки на кариерата в Шишманци

Автор: Соня Желязкова

РИОСВ-Пловдив започва проверки на кариерата в Шишманци. Инспекцията ще организира измервания на концентрацията на ФПЧ (фини прахови частици) във въздуха, които се отделят при добив от находището "Шишманци-2". Проверката им идва в отговор на редица граждански сигнали, в които местни казват притеснение от дейността и нейното влияние върху здравето и имотите им.

От РИОСВ посочиха пред trafficnews.bg, че екоинспекторите не дават срок за извършване на проверката. „Първо ще се изчакат добри атмосферни условия. Ако времето е влажно, това може да повлия на резултатите и те да не бъдат акуратни. Трябва сухо време, за да се види максималната степен на разпространение на ФПЧ“, посочиха оттам.

Припомняме, че кариерата в Шишманци и нейното разрастване станаха повод за няколко протеста на местното население. Те направиха жива верига на пъти, по който преминават камионите с добит материал, за да изкажат несъгласието си с експлоатацията на находищата. На 8 април в 11:30ч. предстои четвърти протест с искане да бе бъде разширяван обхвата на кариерата. Повече за исканията им, може да прочетете тук:

От инспекцията допълниха, че проверката им ще бъде насочена изцяло към съществуващите в момента находища в Шишманци. По отношение искането на „Холсим“ АД да разшири обхвата на добив в трето находище, те заявиха, че инвестиционното намерение на фирмата е на много ранен етап. РИОСВ е била уведомена през февруари за него, като на 9ти въпросния месец е постъпило изискване за ОВОС от самия инвеститор.

„Предвижда се да се извършат замервания по утвърдена методика и на нивата на шума в околната среда по границите на производствената площадка на кариерата и пред най-близките къщи в селото. На проверките ще бъдат поканени и сигналоподателите, а резултатите от мониторинга ще бъдат оповестени“, се посочва в съобщение на инспекция до медиите.

След получаването на сигналите РИОСВ – Пловдив е сезирала Регионалната здравна инспекция и Министерство на енергетиката.

РЗИ има правомощията да извърши проверка на здравния риск от наднормен шум. Инспекторите биха могли да измерят нивата на проникващия шум в домовете на гражданите и да се произнесат дали той надвишава здравните норми. Дали такава проверка ще бъде инициирана, все още не ясно.

Сигналите са жители на Шишманци да препратени и до Министерството на енергетиката, което е страна по сключения концесионен договор с оператора на кариерата. Ведомството може да извърши проверка по повод нарушаване целостта и здравината на домовете в селото, тъй като „МЕ одобрява методите и технологиите за добив и първична преработка на подземни богатства, включително чрез прилагане на взривни дейности в съответствие с изискванията на  Закона за подземните богатства“, поясняват от РИОСВ.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина