Екоинспекцията постави мобилна станция за 24-часово замерване на въздуха край Шишманци

Автор: Plovdiv Now 118
Екоинспекцията постави мобилна станция за 24-часово замерване на въздуха край Шишманци

Пожарът, пламнал в депото за отпадъци край село Шишманци, община Раковски, е причината Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив да осигури мобилна автоматична станция (МАС) за измерване качеството на въздуха в засегнатите населени места. Мобилният пункт ще даде възможност за 24-часово непрекъснато онлайн следене на показателите на въздуха. МАС беше поставена днес на обяд в село Шишманци. Първите резултати от замерванията ще са известни до края на деня.

Експерти на РИОСВ – Пловдив от сутринта са на място в засегнатия район, като са измерили качеството на атмосферния въздух в селата Болярино и Белозем. Анализираните на място данни и в двете села не са отчели опасни стойности за жителите.

Мониторингът досега се осъществяваше с мобилен апарат GASMET, с който се проследиха стойностите на 26 показателя, а именно: азотни и серни оксиди, въглероден диоксид, въглероден оксид, метан, амоняк, хлороводород, толуен, формалдехид, флуороводород, фенол, метилмеркаптан, флоран, стирен, пропан, хлороформ, фозген, бензен, серовъглерод, циановодород и други. Замерванията са проведени на три серии от по 10 минути с интервал между всяко от измерванията от половин час.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина