Две момчета от Белозем помогнаха на ранен млад щъркел

Автор: Plovdiv Now 69654
Две момчета от Белозем помогнаха на ранен млад щъркел

Две момчета от пловдивското село Белозем са помогнали на ранен млад щъркел. А друго птиче, останало без родители, беше осиновено и намери своето ново щъркелово семейство.

В небето над европейското село на белия щъркел - Белозем, сега кипи от живот. Гнездата по покривите на училището, читалището, електрическите лампи и стълбове са пълни. Някои от младите птици вече правят първите си несигурни полети. Но инцидентите в такива случаи не са изключение. След такъв подобен случай учениците Ивелин и Франциск са намерили ранен щъркел.

"Бяхме зад беседката на читалището и го видях и казах на Ивелин - "Виж, паднал щъркел" и отидохме и го видяхме, крилете му бяха разранени", разказва Франциск пред БНТ.

Момчетата взели на ръце пострадалата птица и тръгнали да търсят помощ.

"Закарахме го до кметството, от кметството ни казаха да идем до ветеринарния лекар и след това го закарахме до читалището", споделя Ивелин.

Учителката по български език Мария Благоева се притекла на помощ, след като видяла момчетата с ранения щъркел.

"Носиха го хванат от двете страни на крилата и това, което ми направи впечатление, как внимателно, там където беше наранен щъркелът, там не го бяха пипали изобщо", заяви учителят по български език Мария Благоева.

В селото и преди са помагали на ранени птици, затова повикали експерти от "Зелени балкани" да се погрижат за щъркела.

"Това е млада птица, тази година излетяла от гнездото, съвсем наскоро. Склонни сме да мислим, че причината да пострада е, че е неопитна и се учи все още да лети и най- вероятно се е блъснала някъде и е пострадала при падане", допълни Градимир Градев от Федерация "Зелени балкани".

Щъркелът е бил транспортиран в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Птичето е в критично състояние, със счупени клюн и крила. Но надеждата да се възстанови остава, казват от "Зелени балкани".

"В Белозем има над 40 гнездящи двойки, това са 80 възрастни птици и ако във всяко гнездо добавим по две или три, понякога и четири малки, тук се събират над 100 щъркела, така че се случват понякога инциденти, колкото и неприятно да е, но важното е, че хората полагат грижи за тях", каза още Градимир Градев.

"Ние си партнираме постоянно със "Зелени Балкани" и нашите ученици са научени по какъв начин трябва да реагират, когато видят щъркел в беда", поясни преподавателят по български език Мария Благоева.

В Стара Загора деца и младежи също помагат в грижите за пострадали животни и птици, настанени в Спасителния център. Сред доброволците е 11-годишният Симеон, който вече е участвал в десетки акции.

"От 5-годишен помагам в "Зелени Балкани", много ми харесва, защото има животни, имам какво да научавам от докторите", споделя Симеон, доброволец в Спасителния център.

Близо 100 птици на различна възраст са били приети тази година в Спасителния център. В момента там се грижат за около 50 щъркела, пострадали при инциденти, сред които токови удари и отравяния. Сред пациентите понякога има и бебета, останали без родители. Затова от "Зелени балкани" са разработили методика за осиновяването им.

"Те биват настанявани в подходящи гнезда, където другите млади птици са на сходна възраст, опитни родители, достъпни места за поставяне на малките", коментира Градимир Градев от Федерация "Зелени балкани".

Белозем е едно от местата у нас, където действа програмата за приемни щъркелови семейства. Избират се родители с до три малки, тъй като бащата и майката не могат да изхранят повече от четири птичета. Приемно гнездо, с изградено видеонаблюдение, има и на покрива на местното читалище. Затова то ще приеме нов член.

"Това щъркелче преди две седмици го взехме от село Желю войвода, Сливенско. Там неговият родител беше ударен от гръмотевица", разказва д-р Руско Петров от Спасителния център за диви животни.

Щъркелчето е на възраст между три-четири седмици, поставен му е пръстен, за да се различава от новите си братя и сестри, за да могат специалистите да наблюдават как се чувства в приемния си дом.

"Методологията е отработена. Веднага възрастните щъркели започват да го хранят. В момента сме го остави леко гладно, за да може, когато го сложим, да започне да проси храна от родителите", добави д-р Руско Петров.

За да постави новото бебе в гнездото д-р Петров преодолява покриви и препятствия. Поведението на възрастните щъркели е предвидимо за специалистите. Родителите напускат гнездото, когато виждат човек, но продължават да кръжат тревожно наоколо. Около тях се събират и други
възрастни.

"От опита, който имаме, десетки, даже стотици пациенти по тази методика сме поставяли, нямаме инциденти, при които да го отхвърлят, да го нападат и да са агресивни към него", каза още Градимир Градев от Федерация "Зелени балкани".

Скоро майката се връща в гнездото и застава на пост. Приемното ѝ дете също изглежда спокойно. Така птиците, за които казваме, че ни носят бебета, този път получиха своето ново щъркелче от хората.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина