Тя има идея да си направи кабинет в училището, където децата да изработват своите изделия. В момента Петрова ходи по класовете и е принудена да разнася всички материали от стая в стая, което й отнема цялото междучасие.

„Така ще бъде много по-удобно и за учениците”, категорична е преподавателката.

Освен децата в каузата вече се е включила и местна фирма, в която работят част от родителите. Тази седмица във фоайето ще бъдат изложени изработените от учениците изделия и всеки желаещ ще може да си закупи. На 22 и 23 декември пък благотворителен базар ще бъде организиран в коридора на физкултурния салон в ОУ „Гео Милев”.

„Надявам се да се съберат добри средства за детенцето и да се закупят лекарствата”, споделя Юлия Петрова.

Усилена работа вече кипи и в ДГ „Синчец”. Дори най-мъничките дечица от Първа група изработват коледни украшения заедно със своите учителки. Въпреки че все още нямат нужните умения, те се чувстват съпричастни към празника, разбират, че са част от нещо добро.

„Смятам, че нашата задача като детска градина е да вкараме тези малки дечица в нашата социална среда, в живота. А това е част от живота. Родителите също ще се включат с изработването на различни лакомства, които ще продаваме на базара. Моята покана бе и към персонала на детската градина - да сготвим нещо вкъщи и да го занесем на базара. Очакваме също от родителите да се включат като доброволци на самия щанд. Досега многократно сме се включвали в подобни каузи, така че вярвам, че и този път ще го направим”, казва директорът на ДГ „Синчец” Райна Кръстева.

Кметът на Белозем Виолета Петрова пък е изключително щастлива, че каузата е подкрепена от цялото село. Големият благотворителен коледен базар ще се проведе на 25 декември и е организиран от кметство Белозем, читалище „Просвета 1909” съвместно с ОУ „Гео Милев” и ДГ „Синчец” и благотворителната католическа организация „Каритас Витания”.  Базарът започва в 15.30 ч. в центъра на село Белозем. Дядо Коледа ще раздава подаръци на послушните деца, а други Белобради старци ще преминат през селото на мотори. От 16.30 ч. в читалището ще се проведе коледен концерт, в който ще се включат всички самодейни групи от селото. В 18 ч. пък на центъра ще се извие дълго празнично хоро.

„Всички са обединени и искат да помогнат на семейството на 5-годишната София. Вярвам, че ще съберем повече средства за лечението на детето и заедно ще посрещнем коледните празници”, споделя Виолета Петрова.