Данъчни удариха сладкарница в Раковски

Автор: Plovdiv Now 37721
Данъчни удариха сладкарница в Раковски

С 500 лева е глобена сладкарница в Раковски, след като данъчни под прикритие влезли в обекта. След направена контролна покупка служителите на НАП се легитимирали и започнала проверка. 

Направена била „Стоп” каса, изброени били наличните пари и било констатирано несъответствие. По фискал е трябвало да има 52,50 лева, но реално са били изброени 79 лева. Тази промяна на касовата наличност не била регистрирана във фискалното устройство чрез операцията „служебно въведени“ суми. Така фирмата се сдобила с акт.

Последвало и изготвянето на наказателно постановление. В него била описана санкцията, а именно 600 лева.

Удареното от НАП дружество подало жалба в Районен съд за отмяна на акта. Според мениджърите санкцията е незаконна и се касае за маловажен случай.

Казусът влязъл в съдебна зала и преди дни магистратите излязоха с решение по случая. Според тях действително фирмата е нарушила нормативната уредба в закона за данък добавена стойност. В мотивите си, съдът е посочил, че едни от основните задължения на всяка фирма е при изземане или добавяне на пари в касата, това да бъде отразено чрез функциите „служебно въведени” или „служебно изведени”.

Поради това Районен съд потвърди санкцията, но измени размера на глобата. Тъй като това е първо провинение на дружеството, а по закон за подобно нарушение юридическите лица се наказват с акт между 500 и 2000 лева, наказанието е било намалено на 500 лева.

Снмика: илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина