Данъчни удариха две фирми на Мегз, съдът отново отмени глобите

Автор: Plovdiv Now 5605
Данъчни удариха две фирми на Мегз, съдът отново отмени глобите

Поредните две фирми на дизайнерката от Раковски – Миглена Каканашева - Мегз, попаднаха в полезрението на НАП след ревизия. „Мегз 20” и „Мегз 22” са били проверявани от данъчните, след като Каканашева е подала документи за регистрация на дружествата по ДДС. След преглед на документите, агентите на приходната агенция са констатирали, че фирмите нямат въведено в експлоатация фискално устройство и респективно не са били издавани касови бележки при продажбата на дрехите, пише trafficnews.bg.

НАП издали две наказателни постановления за по 3000 лева всяко на двете дружества.

Мегз веднага отнесла глобите до компетенцията на Районен съд. След две поредни заседания, магистратите отменили постановленията на НАП и дори осъдили агенцията да плати разходите на Каканашева за адвокат.

От своя страна приходната агенция завела жалба до Административен съд под тепетата. Данъчните са настоявали за потвърждение на двете наказателни постановления, но отново исковете им са останали без резултат.

Административен съд окончателно отменил актовете на Миглена Каканашева, а причините – еквивалентни с тези на Районен съд. В мотивите си, съдът е подчертал изрично действащата наредба, свързана с онлайн търговията. 

 „Лицата нямат задължение да регистрират и отчитат извършваните от тях продажби на стоки и услуги, съответно и да монтират, въведат в експлоатация и използват регистрирани в НАП ФУ/ИАСУТД в следните хипотези:

- когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за пла-тежните услуги и платежните системи;

- когато плащането се извършва чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.

В тази връзка от съставения АУАН, а и от издаденото на негова основа НП, не става ясно какво точно неизпълнение, какво отклонение от предписано, вменява на търговеца приходната администрация поради твърде общото и бланкетно описание на конкретно установеното”, се казва  мотивите на Административен съд.

Освен че отърва глобата за 6000 лева, Каканашева осъди НАП да заплати разходите по делата, който надхвърлят 1000 лева.

Припомняме, че дизайнерката от Раковски е прибрала над 5000 лева обезщетения след съдебни битки в Районен и Административен съд под тепетата. Само за една година тя е завела 17 дела за отмяна на наложени глоби.  

Припомняме, че през последните няколко години дизайнерката е регистрирала над 45 дружества с името "МЕГЗ" и номер от 1 до 49. Всички те имат годишни обороти между 30 и 45 хил. лева - точно на границата, преди да подлежат на задължителна регистрация по ДДС.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина