Белозем спечели финансиране за опазване на белите щъркели

Автор: Plovdiv Now 5388
Белозем спечели финансиране за опазване на белите щъркели

Белозем - Европейско село на белия щъркел в България, спечели финансиране от третото издание на кампанията „Ти и Lidl за по-добър живот“, в която общо 22 проектни предложения от цяла България получават подкрепа.

Проектът ,,Опазване и популяризиране на щъркелите в Белозем - Европейското село на белия щъркел в България“ е разработен от читалище „Просвета - 1909" в селото.

Проектът предвижда изграждане на изкуствени гнезда, почистване на местообитанията от полиетиленови и други опасни за птиците отпадъци, информационни и образователни кампании. Тези дейности следват Местния План за Действие на Белозем, като селище на щъркелите и основната част от тях ще бъдат насочени към новоизградения информационен център.

Припомняме, че Белозем е обявено за Европейско село на белия щъркел от германската фондация EuroNatur по предложение на Зелени Балкани през 2005 г. Инициативата обединява селища от 16 държави, в които щъркелите имат висока численост и местните хора полагат грижи за тяхното опазване.

Официалната церемония по награждаването на таз годишните победители в конкурса се проведе в гр. София на 29 ноември със специалното участие на г-н Томислав Дончев, вицепремиер на България.

Източник: читалище „Просвета - 1909" - Белозем.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина