Асистентска подкрепа - нова социална услуга в община Раковски, набират потребители

Автор: Plovdiv Now 15238
Асистентска подкрепа  - нова социална услуга в община Раковски, набират потребители

Нова социална услуга „Асистентска подкрепа“ ще бъде предоставяна на уязвими групи хора на територията на община Раковски. Ще бъдат обхванати 69 потребители.

Услугата включва ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на деца и лица с трайни увреждания и на лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, предоставяна от лице на длъжност „Социален асистент”. Услугата се предоставя по местоживеене на одобрените потребители по настоящ адрес.

Потребители на услугата „Асистентската подкрепа“, съгласно Закона за социалните услуги могат да бъдат: лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност; деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

Асистентска подкрепа не се предоставя на лица, ползващи личен асистент по реда на Закона за личната помощ, резидентна грижа, както и за времето, през което се ползва заместваща и целодневна грижа и за времето на престой в лечебно заведение.

Необходими документи за кандидатстване са: заявление-декларация /по образец/; документ за самоличност (за справка); експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (копие); медицински протокол на ЛКК (копие); други медицински документи – актуална епикриза и др. (копие); - пълномощно (в случай, че документите не се подават лично от кандидат-потребителя).

Документи се приемат всеки работен ден от 8.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 17.00 ч., в Община Раковски, пл. „България” №1,ет.3, стая №4.

Услугата може да бъде заявена и на телефона 0886304222, както и на и-мейл: [email protected]

Приемът на документи започва от 29.03.2021г. Документи по образец за социалната услуга „Асистентска подкрепа“ могат да бъдат изтеглени от ТУК.

След входиране на заявлението и съпътстващите документи за всеки един потребител се прави оценка на потребностите по формуляр, в който ще бъде определен броят часове за ползване на социалната услуга. Максималната продължителност за ползване на социалната услуга „Асистентска подкрепа” от един потребител е до 3 часа дневно, всеки работен ден, съобразно изготвената индивидуална оценка на потребностите и индивидуален план за подкрепа.

За допълнителна информация тел. 0886304222 – Община Раковски.

Източник: Община Раковски

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина