Арести край Раковски и Брезово! Инспекторки по храните вземали подкупи

Автор: Plovdiv Now 51793
Арести край Раковски и Брезово! Инспекторки по храните вземали подкупи

Две служителки на Агенцията по безопасност на храните бяха арестувани край Пловдив. Те са работели като инспектор и главен инспектор в отдел „Контрол на храните”. От януари до май тази година двете жени са поискали и приели подкупи общо 10 пъти от различни хранителни обекти в селата в Белозем, Чоба и Тюркмен. Сумите са били в размер от 50 до 100 лева, като срещу подкупите не са съставяли актове на собствениците на ферми край Пловдив.

Освен това инспекторките са изнудвали нарушителите, злоупотребявайки със служебно положение.

След ареста, двете жени са се сдобили и с обвинения. Те са привлечени за това, че в качеството си на длъжностни лица, в съучастие като извършители,  са използвали своето служебно положение, за да набавят за себе си и за трето лице противозаконна облага в общ размер на 1600 лв., като са насочили собствениците на шест търговски обекта към трето лице, за да им изготви Система за управление и безопасността на храните по смисъла на параграф 1, т. 56 от Допълнителните разпоредби на Закона за храните, а впоследствие са получили от това трето лице част от заплатената за услугата паричната сума.

Инспекторките веднага са признали вина. Разпитани са всички изнудвани от тях. Спрямо  всяка една от тях е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лв.

По-тежкото предвидено от закона наказание измежду тези за престъпленията, в които жените са обвинени, е лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, глоба до 25 000 лв., конфискация на част или цялото имущество на виновния и лишаване от права.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина