На 14 септември ще се проведе третото издание на Фермер Експо Раковски 2019 - – единственото по рода си изложение по животновъдство и фермерски храни, което се
реализира на територията на община Раковски в един от най-силните животновъдни райони на България.
Изложението се провежда по инициатива на организацията на производителите „Фермерско мляко“, с домакинството на Община Раковски и подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Държавен фонд „Земеделие“, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Националната коневъдна асоциация.
Акцент в тазгодишното изложение e аукционът за елитни говеда – млечно направление от породите Холщайн и Симентал.
За пръв път ще бъде проведена изложба и демонстрация на породисти коне (Тежковози, Рисак, Фризийска порода и др.), както и изложба на Българско овчарско куче.
Специално внимание ще бъде отделено на чистите фермерски храни с участието на над 20 производители от цялата страна, сред които и местните производители от фермерските пазари в Пловдив.
За втора поредна година ще се проведе фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“ с участието на читалищата от област Пловдив, които ще представят своите кулинарни и фолклорни традиции. Атракция на предстоящото Експо е приготвянето на 500 порции от традиционна за региона гозба в най-големия български тиган „Юнашкия тиган на България” под вещите напътствия на кулинарите от Академия „Кулинарен историк”.
Програмата на Фермер Експо изобилства от атракции и активности за деца и техните родители. Запазено място на Фермер Експо Раковски имат месните занаяти като в рамките на изложението ще бъдат проведени тематични ателиета и работилници.
Вижте програмата на „ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2019“
14 СЕПТЕМВРИ 2019г.,
ПАЗАР ЗА ЖИВИ ЖИВОТНИ, КВ. СЕКИРОВО, ГРАД РАКОВСКИ
10:30-11:00 ч. Изпълнение на – гр. Раковски и танцова школа „Тодорови”;
11:00-11:20ч. Официално откриване на „ФЕРМЕР ЕКСПО РАКОВСКИ 2019“. Приветствия от официалните лица
11:20-11:40ч. Пресконференция
11:40-17:00ч. Паралелни програми:
Обичаи, храни и занаяти;
Животновъдство;
ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА „ОБИЧАИ, ХРАНИ И ЗАНАЯТИ“
10:00-16:00ч. Изложение на фермерски храни – млечни, месни, пчелни и с растителен произход;
10:00-16:00ч. Представяне на занаяти;
11:40-16:00ч. Фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера“ – представяне на фолклорни и кулинарни традиции на област Пловдив. Тъкане на ароматни килимчета от билки и цветя. Изработка на сувенири от вълна и кукли от царевична шума. Приготвяне на типични местни храни – пиде, катми и др.;
12:00ч. Демонстрация по приготвяне на лютеница;
12:20ч. Демонстрация за традиционно ръчно избиване на масло в бурилка – представителна група на с. Момчиловци. Дегустация на масло и мътеница;
12:40ч. Демонстрация по направата на сладък суджук от грозде;
13:00ч. Предизвикателство по откриване на растителен продукт сред няколко вида сирена;
13:30 Дегустиране на Градинарско червено пиле – митична рецепта сготвена в най-големия български тиган „Юнашкия тиган на България”. Ангел Ангелов от Национална академия „Кулинарен историк“ съвместно с Музей на хляба и традиционните храни;
14:00ч. Приготвяне на ръчен кашкавал и сирене от Заралийска занаятчийска работилница;
14:40ч. Вадене на мед с центрофуга;
16:00ч. Теглене на томбола сред участници в анкета. Награждаване на късметлиите;
ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА „ЖИВОТНОВЪДСТВО“
09:00-10:30ч. Провеждане на изложба и оглед на животните от комисията по оценка.
11:30-16:00ч. Фермерски забави – състезание по бутане на рулонни бали, боулинг с тикви и др.
12:00-12:30ч. Изложба на Българско овчарско куче – БКК за БОК клуб „Тракия“ – Пловдив
12:30-13:30ч. Изложба на коне и конни демонстрации – Националната коневъдна асоциация
13:30-14:00ч. Обявяване на победителите от изложбата и награждаване на отличените животни;
14:00-16:00ч. Аукцион за продажба на елитни говеда;