120 млади щъркели отлетяха от колонията в Белозем

Автор: Plovdiv Now 5816
120 млади щъркели отлетяха от колонията в Белозем

120 млади щъркели отлетяха от колонията в Белозем тази година, съобщават от Сдружение "Зелени Балкани". Те са били отгледани в 41 гнезда в Европейското село на белия щъркел у нас. 

В края на лятото и началото на есента природозащитниците обобщават данните от изминалия размножителния сезони резултатите са,  през 2019 в най-голямата колония у нас са били заети общо 41 гнезда. В тях са отгледани поне 120 малки щъркелчета, средно по около 3 малки в гнездо, като това са много добри показатели за щъркеловата колония.

Данните са събирани от екипи на Зелени Балкани, като освен чрез директни наблюдения в проучванията е използван и дрон с камера с висока резолюция. Преброяване на гнездящите щъркели са направили и учениците от ОУ ,,Гео Милев“ в Белозем.  На покрива на школото гнездят 22 щъркелови семейства. Общият брой на възрастните и младите щъркели, обитавали двора на училището през тази година, надхвърля 100 и оформя една живописна и уникална гледка, която не може да бъде видяна никъде в България – над 100 щъркела на площ от няколкостотин квадратни метра.

Припомняме, че село Белозем е включено в Мрежата на Европейските села на белия щъркел през 2005 г. от германската фондация ЕвроНатур по предложение на Зелени Балкани. През тези години, благодарение на грижите, полагани за щъркелите от кметството, Община Раковски, читалище ,,Просвета 1909“, ОУ ,,Гео Милев“, Зелени Балкани, както и от местни хора и други институции,  числеността на щъркелите постепенно се увеличава от 25 двойки през 2015 до рекордните 46 през 2017 и 2018 г.

Източник: Зелени Балкани

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина