Учебната година започва с непълни паралелки в Първомайско

Автор: Plovdiv Now 4498
Учебната година започва с непълни паралелки в Първомайско

Новата учебна 2019/2010 година все повече наближава, а 12 училища в община Първомай ще отворят врати с маломерни или слети паралелки, ако Общинският съвет позволи изключения и осигури допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес, събощава parvomai.net.

Само 2 училища в общината – ОУ „Христо Ботев“ в село Градина и НУ „Христо Ботев“ в Първомай ще започнат учебните занятия с пълни паралелки.

Общият недосиг на ученици е 192. Исканията на училищните директори за маломерни и слети паралелки, с брой на учениците не по-малко от 10 в клас, са придружени с положителни становища на Началника на Регионалното управление на образованието в Пловдив.

Утвърдена ще бъде и паралелката с дуално обучение в ПГСС „Васил Левски“, въпреки че тя е под норматива за минимален брой. Така за „Оператор в производството на облекло“ ще учат по-малко от 10 ученици. Това се прави заради недостига на работници с такава професия.

Ако Общинският съвет в Първомай даде съгласието си и финансиращият орган осигури средства, първостепенният разпоредител ще представи мотивирано искане до РУО - Пловдив за маломерни, слети паралелки с помалко от 10 ученици в училищата в село Бяла река, Караджалово, Езерово.

Целево се финансират такива паралелки и в защитените училища. Такива в община Първомай има селата Искра, Воден и Буково. Общата сума за дофинансиране на тези училища е 93 772 лв. от тях 24 621 лв. ще са за сметка на общинския бюджет за 2019, а останалите - от следващия. Решението на ОбС – Първомай ще е ясно на предстоящата серия на 30 август. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина