Санитарна сеч или съсипване на дървета от защитен вид в Първомайско?

Автор: Plovdiv Now 3420
Санитарна сеч или съсипване на дървета от защитен вид в Първомайско?

Жители на първомайско село сигнализираха за санитарна сеч, която по думите им е съсипала няколко дървета от защитен вид в района, в който живеят. След подаден няколко пъти сигнал до ЕВН за надвиснали клони на черници над жици за ток в първомайското село Брягово, на място е изпратен екип да извърши санитарна сеч, пише trafficnews.bg.

По думите на жители от селото, дърветата не са подрязани, а направо съсипани. Според тях е било необходимо просто да бъдат подрязани надвисналите клони, дори повече, за да не се опират в жиците, а в случая някои дървета са безразборно отрязани от средата. В резултат са съсипани пет черници, които са защитен вид .

Добавят, че това за тях освен, че е недопустимо, е било и напълно излишно, тъй като са далеч от жиците. Отрязани клони висят от дърветата.  Още повече, че след извършената „санитарна” сеч екипите са зарязали отрязаните клони и премахнатата растителност на място, вместо да бъде отстранена и извозена от терена.

Потърсихме говорителя на ЕВН-Пловдив Крум Косев, който заяви, че в подобни случай предварително се разговаря с кмета на населеното място, а специалисти преценяват докъде и колко трябва да бъде отрязано едно дърво с оглед на това да не представлява опасност поне няколко години напред.  

От проверка на медията ни стана ясно, че не са спазени изискванията по закон. Кметицата на селото не е била уведомена за въпросната дейност. Отделът в общината също не е бил запознат с това, както и в кой ден, в колко часа и от кого ще се извършва тази санитарна дейност. Видно от предоставените снимки, едва ли специалист е преценил как да се подрязва, а е сечено безразборно и без мисъл за природата, споделят жителите.

„Докога ще се отнасяме безхаберно към природата и има ли работещи институции, които да следят да се спазват законите, да се опазва растителността, вместо да се унищожава?”, питат се хората от Брягово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина