Проверяват за нелегална продажба на мъртвата риба от Марица

Автор: Валерия Василева 11944
Проверяват за нелегална продажба на мъртвата риба от Марица

Масови проверки започват с цел установяване на нелегална продажба на умряла риба от река Марица. Това съобщи директорът на Агенция по храните в Пловдив д-р Камен Янков. Ще се проверяват всички населени места в района. През уикенда хора от малцинствата са събирали изхвърлената от поречието риба в чували, разказват природозащитници.

Припомняме, че два дни продължи замърсяването на река Марица в региона между Пазарджик и Пловдив, но вече е овладяно, твърдят от екоминистерството. Проблемът тръгна от Пазарджик и стигна до Първомай.

За първи път от министерството посочиха публично и виновен за екокатастрофата. Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест”ЕООД за отговорна за замърсяването.

Установено е превишение 16 пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта. Фирмата е предупредена да преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води.

В същото време компанията отрича тя да е източник на замърсяването. Прокуратурата в Пазарджик и полицията провериха още четири фирми в региона. Очаква се днес да бъдат изнесени данни от разследването и евентуално ще има ли повдигнати обвинения срещу отговорни лица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина