Прокурата обвини двамата инспектори, изнудвали фермер край Първомай

Автор: Валерия Василева 2210
Прокурата обвини двамата инспектори, изнудвали фермер край Първомай

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо двамата служители на Областна дирекция по безопасност на храните заради поискан подкуп от фермер от община Първомай. 

Едното длъжностно лице е с инициали Г.М., на 48 години, а второто - с инициали  С.Н., на 37 години. Двамата в периода от 22.06. 2019 г. до 26.06.2019 г., в село Искра и в град Първомай  като служители в Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив са поискали и приели подкуп на стойност 1 000 лева, както и хранителни млечни продукти на стойност 84 лева.

Подкупът е бил поискан и приет от въпросните длъжностни лица, за да не извършат те служебните си задължения – да не съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за ветеринарномедицинската дейност, като подкупът е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение – престъпление от Наказателния кодекс.

През месец април 2019 г. двама фермери от Пловдивска област се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в село Искра, община Първомай.  Двамата обвиняеми разбрали, че това е извършено преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат  уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив. Затова обвиняемите решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите, за което двамата служители имали съответните правомощия.

На 22.06.2019 г. обвиняемият Г.М. като главен инспектор в отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив, отишъл в село Искра, като преди това се срещнал с обвиняемия С.Н., началник на отдела. Двамата се разбрали да поискат 1 000 лева от фермера, които да си разделят, а на него да му обяснят, че ако даде парите, няма да му бъде наложена административна санкция за превозването на козите от една ферма във друга без разрешение.

На мястото обвиняемият Г.М. констатирал по-голям брой животни, отколкото били  записани в информационните системи на БАБХ. При последвала среща със собственика на фермата, Г.М. обяснил, че за да не се стига до налагане на административни санкции за превозването на козите без разрешение, трябва да получи сумата от 1 000 лева, за себе си и за началника си, с цел забавяне на преписката по случая, както и две чанти с хранителни продукти от мандрата.

На 26.06. 2019 г. изнудваният фермер занесъл парите и храните на бензиностанция в района на Първомай. Там с лек автомобил чакал обвиняемият Г.М. Той взел двете торби с млечни продукти - буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Когато фермерът го попитал къде да остави парите, Г.М. му казал да ги пусне в една от чантите.

Малко по-късно Г.М. е задържан от служителите на МВР. При извършено претърсване в домовете  на обвиняемите са иззети значителни суми пари – 17 387 лева от Г.М. и 2 700 лева от С.Н., които са запорирани от съда по искане на прокуратурата. Причината е , че за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.

Спрямо Г.М. и С.Н. е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 3 000 лева за всеки един от тях.   

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина