Почина Иван Караславов - писател, общественик и председател на читалището в Първомай

Автор: Plovdiv Now 9698
Почина Иван Караславов  - писател, общественик и председател на читалището в Първомай
„НЧ Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 18 ноември 2020 г. почина Иван Караславов, председател на читалищното настоятелство през последните 40 години.
 
Душата му принадлежеше на читалището, а сърцето - на сцената. 50 години на сцена, 65 изиграни главни роли. От 1990година е председател на Общинския читалищен съвет Първомай. С далновидното си ръководство, което се опираше на единението, толерантността, диалога и взаимното уважение, той доведе читалището до 125-годишния му юбилей през миналата година и утвърди организация на читалищата в общината, която е модел за другите читалища в страната, пишат колегите от читалището.
 
Инициатор е за учредяването и връчването на две Национални литературни награди-за проза на името на Георги Караславов и за поезия на името на Слав Хр. Караславов. Главен организатор и участник в провеждането на Майските културни тържества в града ни от 1972г. до днес; Празника на тракийската музика и песен от 1999г.; Празника на виното от 2004г. и много други събития от културния календар на общината.
 
Автор е на две книги с изключително значение за нашия град - „Поклон на тебе, дом”Будилник” и „Първомай-столица на тракийската народна музика”
 
За своя принос в развитието на читалищното дело е носител на много отличия. През 2019г. по повод 70-годишния му юбилей бе удостоен с най-високото звание –„Заслужил читалищен деятел” и с Почетен знак „Златен век”- печат на цар Симеон Велики.
 
Днес все повече има дефицит на хора от възрожденски тип, в чиито думи има мъдрост, а в делата им справедливост. Да тежат на мястото си , да възхищават, да вдъхновяват. Да ти се иска да ги преоткриваш и да се учиш от тях. Днес загубихме един от тях –човека, колегата, приятеля Иван Караславов!
 
Пред читалището е обособен кът, където всеки може да остави цвете и да отдаде почит.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина