Петокласник от Първомайско се сдоби с присъда, открадна оборудване за над 300 лева

Автор: Валерия Василева 5511
Петокласник от Първомайско се сдоби с присъда, открадна оборудване за над 300 лева

Ученик в пети клас е получил присъда, след като е извършил кражба в първомайското село Виница. Момчето било непълнолетно и пребивавало в местния Център за настаняване от семеен тип.  В началото на месец януари той влязъл в имота на местен жител и задигнал два моторни триона на обща стойност 320 лв. Мъжът подал сигнал в полицията, откъдето не след дълго влезли в дирите на непълнолетния извършител. В РУ-Първомай било образувано досъдебно производство. 

Момчето имало навършени 14 години и е могъл да носи наказателна отговорност, в случай, че бъде доказано, че е могъл да разбира свойството на извършеното деяние, както и да ръководи постъпките си. За целта била назначена съдебно-психиатрична експертиза, която доказала, че момчето е било вменяемо. Оказало се, че това не е първата му криминална проява. Той имал зад гърба си и предишни криминални регистрации, като наказанието му било заменено с административна санкция. 

Първият опит на Първомайски районен съд да даде ход на делото бил белязан от фалстарт, поради неявяването на подсъдимия. Тъй като той бил редовно призован, съдът постановил принудителното му довеждане. Предвид факта, че извършителят е непълнолетен, делото се гледало на закрити врати. Пострадалият не пожелал да бъде конституиран като частен обвинител по делото. Пред магистратите той заявил, че всички щети са му били възстановени. 

В крайна сметка, подсъдимият и прокуратурата постигнали споразумение, което било одобрено от съдебния състав. Прокуратурата отчела факта, че в хода на досъдебното произвоство младежът е направил пълни самопризнания, а нанесените от него щети са били възстановени. Магистратите не отменили вече наложената мярка за процесуална принуда - надзор на попечител. Съгласно споразумението, извършителят бил наказан с обществено порицание. То ще бъде изпълнено чрез прочитане на съдебния акт пред служители и потребителите на Центъра за настаняване от семеен тип, в което момчето е настанено. 

Младият клиент на Темида ще трябва да заплати и разноските по делото - 276 лв. за изготвените експертизи и сумата, определена от Националното бюро за правна помощ, за назначаване на служебен защитник. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина