Калинка от Първомай уши за събора на Рожен огромния трибагреник, достоен за Гинес

Автор: Plovdiv Now 15159
Калинка от Първомай уши за събора на Рожен огромния трибагреник, достоен за Гинес

Роженският събор започва след броени часове, а за събитието в Първомай беше ушито най-голямото българско знаме.

Трибагреникът излезе от сръчните ръце на Калинка Борисова – Кали, която е от ромски произход. Тя има завършен само 7 клас, но 7 години, макар и с прекъсване, работи като шивачка. От 14-годишна започнала да ходи по полето. Беряла тютюн, когато собственичка на шивашка фирма я поканила да я научи да шие. Отначало Кали само рязала конците от готовата продукция, а после започнали да ѝ дават да прави тегели. Първо по-лесни неща, след това започнала да прикача и ръкави, докато се научила сама да шие дрехи. Накрая ѝ „разкрили“ най-трудното – как да подготви машината за шиене.

Кали вече е омъжена, има и 2 деца. Била е в чужбина и едва от два месеца започнала работа в цеха за знамена. За нейна огромна изненада точно тя била избрана да ушие най-голямото знаме – дълго 300 м и широко 21 м.

Върху гигантския флаг Калина е работила заедно с шефката си Атанаска Велчева, но не в цеха, а навън, под навеса на гараж, в едни от най-горещите дни, за да може платът лесно да се дипли и да има място да се събере. Счита се, че това е най-голямото знаме и то ще кандидатства за вписване в книгата на Гинес. От вчера знамето вече е на роженската поляна и очаква известни български спортисти да го разпънат.

Източник и снимка: parvomai.net

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина