Какво не знаем за Първомай? Вижте седем малко известни факта

Автор: Plovdiv Now 4237
Какво не знаем за Първомай? Вижте седем малко известни факта

Община Първомай е разположена в югоизточната част на област Пловдив. Територията на общината включва 17 населени места. Община Първомай е на седмо място по население и на пето място по територия сред осемнадесетте общини в област Пловдив. Представяме Ви няколко интересни, но малко известни факти, свързани с община Първомай.

1. Знаете ли колко имена е имал Първомай? До 1894 година се е казвал Хаджи Елес, а до 1947 г. – Борисовград, в чест на цар Борис III. На 1 май 1945 г. на специален митинг градът е прекръстен на Първомай. Това е третото селище в България, носещо името на 1 май след село Първомай, Петричко, и село Първомайци, Горнооряховско.

2. Най-известните находки от територията на общината са: намерения през 1965 г. в землището на село Езерово скелет на дейнотериум (Deinoterium thraces kovatchis), запазен на около 90 %, чиято възраст е около 10 милиона години и прочутия Езеровски златен пръстен – V век пр. н. е., с най-дългия известен засега надпис на тракийски език.

3. Първомайски провлак на остров Гринуич в Южни Шетландски острови, Антарктида е кръстен на Първомай.

4. В село Виница се намира едно от малкото естествени находища на блатното кокиче в страната.

5. Най-малкото село в общината е село Добри дол, а най-голямото е село Градина.

6. Буково е най-старото запазено име на селище в района. То е било крепост и епископски център от Първата българска държава – около ІХ век. Там са запазени останки от скални гробници, култови ниши, винарни.

7. Къща-музей на големия Български писател и общественик Георги Караславов. Къщата се намира в кв. Дебър в град Първомай. Едни от най-известните му романи са „Снаха“ и „Селкор“ и двата са филмирани.

Източник:  ZARATA. info

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина