Грандиозно честване в Първомай в памет на Ботев и загиналите за Родината

Автор: Plovdiv Now 3724
Грандиозно честване в Първомай в памет на Ботев и загиналите за Родината

Община Първомай и читалище Св. Св. Кирил и Методий-1894г.” и тази година организираха честването на 2 юни, което започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите за свободата в Първомай. Кметът на общината Николай Митков,  Генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на силите за Специалните операции и общински съветници поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на загиналите антифашисти в градския парк.

Вечерта на площада пред читалището се проведе тържествена заря-проверка, с участието на военнослужещи от Съвместно командване на специалните операции в Пловдив с командир генерал-майор Явор Матеев. 120 военнослужещи, водени от духов оркестър, изпълниха всички ритуали. Генерал-майор Матеев поздрави трите отряда. С тържествено слово за силата на народната памет и подвига на героите, към присъстващите се обърна кметът на общината Николай Митков: ,, Втори юни е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през вековете, извисяван в безчет подвизи пред лицето на  смъртта. Днес  се прекланяме пред  паметта  и безсмъртието на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България, оставили трайна следа във вечността -  с делата си и славната си гибел. Наш дълг е да пазим свободата и да  предадем Ботевите завети на бъдните поколения - за пример и упование, в моменти на изпитания.  Нека помним не само  героизма им, но и тяхната воля и стремеж за изграждане на нова, свободна България.”

За поредна година в тържествената проверка прозвучаха имената на загиналите за свободата, останали безсмъртни в нашата история. При изпълнението на химна на България, хората на площада, с едноминутно мълчание отдадоха почит към загиналите.

Последва величествена заря! България помни своите герои! „…Тоз, който падне в бой за свобода - той не умира!”

Минута мълчание - 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!Минута мълчание - 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!Минута мълчание - 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!Минута мълчание - 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!Минута мълчание - 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!Минута мълчание - 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!Минута мълчание - 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!Минута мълчание - 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!Минута мълчание - 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!Минута мълчание - 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина