Фабриката в Първомай създаде уникално знаме на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Автор: Милен Ангелов 10953
Фабриката в Първомай създаде уникално знаме на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Уникално знаме на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа изработиха в навечерието на Националния празник 3 март в Първомай. Байракът бил поръчан във фабриката за знамена от мъж от Сливен за подарък на сина му. Младият родолюбец притежавал пълния набор от подобни патриотични флагове и само този липсвал, за да е пълна колекцията му. За да изпълнят поръчката, собствениците на фабриката изнамерили оригинална снимка на байрака и положили огромни усили да направят компютърен модел, по който след това да го възпроизведат и извезат.

„За нас беше огромно удоволствие и предизвикателство да се опитаме почти на 100 процента да го възпроизведем. Това знаме го има само в музеите и беше трудно да намерим снимка, по която да възпроизведем дигитално копие”, обяснява графичният дизайнер Атанас Велчев. След тази поръчка случайно други хора от Сливен видели знамето, което било подготвено за изпращане. Толкова много го харесали, че поръчали същото и за себе си. „Това родолюбие, този огън в сърцата на хората ме радва изключително много. Дава ми надежда, че все пак България ще я има, няма да умре, щом съществуват патриоти и родолюбци, готови да платят немалка сума пари, за да имат подобно било българско, било автентично знаме. Аз вярвам в бъдещето на България”, споделя Атанаска Велчева, собственик на фабриката за знамена в Първомай.

По нейните наблюдения, и тази година има повишен интерес към българското национално знаме не само от държавните институции, но и на обикновени граждани. Месеци преди празника, телефонът й буквално прегрява от поръчки на хора на всякаква възраст, които искат и трибагреници, и тениски с национални мотиви, и шапки. „За мен като производител на националното знаме е изключителна радост, че българите не гледат на 3 март като на един обикновен почивен ден, а наистина като национален празник. Не спират да ми се обаждат хората по всяко време на денонощието, за да им изпратя знамена, защото искат или да ги сложат на къщите си, или да посетят някое събитие покрай празника. Усещам някаква особена тръпка в душата на тези хора и правя всичко възможно да изпълня тези поръчки”, отбелязва Велчева.

Тя разказва, че всяка година преди 3 март я търси учител от Търговище, който с лични средства купува трикольори, при това от най-качествените, за да ги подарява на своите ученици и приятели. Възрастна дама от Плевен пък заделя от пенсията си за шалчета с бял, зелен и червен цвят, които подарява на видни хора, посетили града й по някакъв повод. За втора поредна година производителят на знамена в Първомай обяви и конкурса "С България в сърцето", насочен към всички български училища и детски градини. Организаторите се надяват, че след 3 март ще получат много снимки и видеоматериали. На тях Атанаска Велчева очаква децата да покажат как е пресъздаден самият празник. А за победителите е приготвила награди.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина