Започва строежът на Пречиствателна станция за отпадни води на Перущица

Автор: Plovdiv Now 14155
Започва строежът на Пречиствателна станция за отпадни води на Перущица
С водосвет за здраве и берекет днес беше направена първа копка и започнаха строително-монтажните работи по проект “Пречиствателна станция за отпадни води в УПИ I-2053 за пречиствателна станция в местност “Малкото кладенче” в землището на Перущ ица, довеждащ водопровод и външно ел. захранване”.
 
"Радвам се, че целта - Перущица да има Пречиствателна станция, най-накрая ще бъде изпълнена", написа кметът Мария Вълканова.
 
Заедно с настоящия кмет, първата копка направиха двамата бивши кметове Никола Янкулов и Ради Минчев, защото желанието и опитите това да се случи датират от далечната 2007г., когато със Заповед на кмета на община Перущица - Никола Янкулов, е одобрен Подробен устройствен план за ново строителство в местността “Малкото кладенче”, с промяна на предназначението от земеделска земя за неземеделски нужди /Пречиствателна станция за отпадни води/.
 
В годините след това няколко пъти са изготвяни проекти и е търсено финансиране, за съжаление без успех.
 
През 2020г. се изготвиха отново идейни и работни проекти, които се съгласуваха с всички институции, издадоха се нови разрешения за строеж и проектите се входираха в Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда.
 
Проектът за изграждане на Пречиствателна станция и водопровод до нея беше одобрен за финансиране през 2021г. След това е проведена  процедура за избор на изпълнител и сключен договор за безвъзмездна финансова помощ с ПУДООС.
 
С реализацията на проекта ще се подобри околната среда в Общината и ще се осигури възможността за търсене на външно финансиране за доизграждане и подмяна на канализацията в Перущица.
 
Изпълнител на строително- монтажните работи е фирма „ИВТ-ДИВЕЛЪПМЪНТ“ ЕООД от София. Стойността на договора за СМР е в размер на 3 633 507,56лв.
 
"Вярвам, че фирмата изпълнител ще изпълни договорените дейности качествено и в срок и Перущица скоро ще има Пречиствателна станция за отпадни води.
 
Благодаря на двамата бивши кметове, които днес бяха до мен, както и на представителите на “ВиК” Пловдив, с които ни предстои много и тежка работа по този голям проект, защото след изпълнението на проекта Пречиствателната станция трябва да бъде прехвърлена на ВиК за управление, експлоатация и стопанисване", заяви кметът Мария Вълканова.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина