Видео показва уникалните стенописи на Червената църква край Перущица

Автор: Plovdiv Now 8208
Видео показва уникалните стенописи на Червената църква край Перущица

Видео на Историческия музей в Перущица показва уникалните стенописи на Червената църква.

Позволихме си да го споделим и ние с нашите читатели:

Червената църква е забележителен паметник на раннохристиянската храмова архитектура, просъществувал в периода IV-XIII век. С проучването на нейната история се занимавали редица наши (Стефан Бояджиев, Маргарита Ваклинова) и чужди учени (Андре Грабар, Андрей Фролов).

Днес се приема, че първоначалната култова сграда, представляваща мартирий, е трансформирана в църковен храм по време на управлението на византийския император Анастасий (491-518). Оттогава е датирано първото изографисване на сградата, вероятно дело на константинополски майстор зограф, в духа на балканската живописна традиция. Впоследствие, в края на X или началото на XI век, църквата е изписана за втори път, като за този пласт е характерно, че следва системата на разположение на по-стария, запълвайки го на места с нови сюжети и изображения.

Кафява рамка обикаля сцените на всички по-късни стенописи. През 1921 година този вид изображения са документирани за първи път под формата на акварелни рисунки, дело на Олга Белокопитова, оригиналите на които днес се пазят във Византийската библиотека на Колеж дьо Франс в Париж.

Музика: Gregorian Chant.

Автор: Марио Джасим.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина