Уникална изложба в Перущица - икони, църковна утвар, книжнина

Автор: Plovdiv Now 8664
Уникална изложба в Перущица - икони, църковна утвар, книжнина
Откриета е втората изложба от цикъла „Неизвестната България“, организирана в сътрудничество с Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“, в Историческия музей в Перущица.
 
Изложбата включва икони, непоказвана досега църковна утвар, богослужебна книжнина и някои издания, свързани с живота и историята на Българската православна църква, пазени и съхранявани във фонд „Религия и вероизповедания“ на Тракийското дружеството.
 
Гостите на Музея ще имат възможността да се докоснат и до старопечатен миней от 1895 г., предназначен за служение през месец юли, уникално издание на Коран на гръцки език- от 1866 г., както и до кратка славянска граматика от архимандрит Партений.
 
Освен че отговаря на нуждите на времето от изучаване на родния език чрез граматиката-“един от най- существените и необходими учебници за нашите училища“, както казва Архимандрит Партений, в изданието са включени юнашки песни от цикъла за Крали Марко, допълнени с още няколко сюжета от фолклорната песенна традиция, изпяти от сляп гуслар.
 
От църковната утвар впечатляващ е богато украсен потир от с. Габрово, Ксантийско, сребърни подноси - за кръст и за нафора, каничка за теплота, лъжичка за причастие. Сред иконите любознателните посетители могат да се запознаят с икона на Св. Панталеймон, на Св. Богородица, а подготвената за изографисване икона „Благовещение“, може да се види една от стъпките в процеса на иконописването.
 
Консултанти: доц. д-р Веселина Вачкова, отец Симеон от храм „Св. Атанасий“, Перущица
Текст и координация: Нели Дакова- уредник
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина