Тодор Кръстев от Перущица - министърът, подписал манифеста за Независимостта

Автор: Plovdiv Now 11712
Тодор Кръстев от Перущица - министърът, подписал манифеста за Независимостта
Тодор Кръстев е удостоен посмъртно със звание „Почетен гражданин на Перущица” с решение № 49 на Общински съвет, протокол № 5/22.04.2009 г., разказват от Историческия музей в града.
 
Роден е на 8 ноември 1865 година в Перущица. Завършва Реална мъжка гимназия в Пловдив. Заминава за Белгия, където завършва специалността „право” с докторат.
 
Става адвокат в Пловдив и в София, съдия в Окръжен съд в София и член на Апелативния съд. Като един от активните дейци на пловдивската организация на Демократическата партия и на Централното й бюро работи активно за успеха на партията. Главен редактор е на вестник „Народна дума”- орган на Пловдивската организация на Демократическата партия и сътрудник на вестник „Пряпорец”.
 
Като Министър на правосъдието в правителството на Александър Малинов подписва Манифеста за НЕЗАВИСИМОСТТА на България на 22.09.1908 г. Министър е и на земеделието и търговията до 1911 г.
 
Разболява се тежко и умира на 22 юли 1914 г.
 
 
Правителството на Александър Малинов, обявило Независимостта на България на 22 септември 1908 г. Отляво надясно: Андрей Ляпчев, генерал Данаил Николаев, Никола Мушанов, Александър Малинов, д-р Тодор Кръстев, генерал Стефан Паприков, Иван Салабашев и Михаил Такев

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина