Талантливо момиченце прати снимки и интересна история за конкурс в Перущица

Автор: Plovdiv Now 8569
Талантливо момиченце прати снимки и интересна история за конкурс в Перущица
Талантливо момиченце изпрати снимки и интересна история за конкурса, обявен от Историческия музей в Перущица, на тема „МОЯТ РОД – НЯКОГА И ДНЕС“.
 
Детето се казва Наталия. Ето какво разказва самата тя:
 
Казвам се Наталия Иванова Яланджийска и съм ученичка в III клас на ОУ “Христо Смирненски“ , село Строево.
С огромно желание искам да се включа в обявения от Вас онлайн – конкурс за любителска фотография 2022г. – „МОЯТ РОД – НЯКОГА И ДНЕС“.
 
Изпращам Ви снимки на моята прапрабаба Славка Николова Вачкова – Пройчева (вдясно), родена в село Радилово, Пещерско околие (тогава) – 1910г.
 
В другия край на снимката е моят прапрадядо – Йордан Николов Пройчев, роден 1907г. До него малкото момиченце е моята прабаба (дъщеря им) – Невена Йорданова Пройчева – Вягова.
 
Прапрабаба ми Славка още от малка е обичала да пее и на всеки, когото срещне по сборищата, е пеела песни и декламирала стихове. Специално са идвали от Радио София да я записват как пее. В дома на дъщеря й, моята прабаба – Невена, се съхраняват нейни песни, записани на аудио касети.
 
Сега и аз обичам да пея народни песни. В себе си нося частица от моята прапрабаба Славка и се надявам да я предам на моите деца и внуци, защото фолклорът и народните песни са в кръвта на българите и са техните корени.
 
На снимките съм облечена с нейната носия, която е шита преди около 90 години.
 
Снимката е направена през 1944 г., когато прабаба ми Невена (по майчина линия) е била на 4 години, а в момента тя е на 82г. и постоянно ми разказва за историята на моя род.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина