Стоян Тошков - баскетболистът, който тръгна от Перущица и покори Великобритания

Автор: Plovdiv Now 23655
Стоян Тошков - баскетболистът, който тръгна от Перущица и покори Великобритания
Стоян Тошков е един от баскетболните таланти на град Перущица, успял да направи пробив със спорта във Великобритания.
 
Роден е на 23 април 1998 година в град Пловдив. Стоян се занимава с баскетбол от дете. Организирано започва да играе от 2010 г. в баскетболния отбор на Перущица, с треньори Ивайло Пенов и Елена Симеонова. Печели две титли с отбора от игрите на БАСС през 2012 г. в Ихтиман и 2013г. в Сопот. Получава и наградите за „Най-добър реализатор“ и в двата турнира. Освен за СКБ „Перущица“ играе и достига републикански финали с БК „Академик“ Пловдив. През 2014 г. се явява на камп за баскетболни таланти в София, където се представя много добре и получава стипендия за обучение и спортно развитие в Дъблин (Ирландия). Започва да играе в Северно-Атлантическата Баскетболна Академия (NABA).
 
Става част от мъжкия отбор на Дъблин, с който печели много титли. През 2015 г. получава и статуетка за „Най- трудолюбив играч“. От септември 2015 г. е прехвърлен в Myerscough college в Англия. За сезон 2015-2016 година отборът му става шампион в Първа Английска лига за юноши до 19 години, с две спечелени титли. Две поредни години участва с отбора на Myerscough college и в престижния Холандски турнир Groningen. Завършва успешно Колежа като участва във всички колежански турнири и печели много отличия и титли.
 
От 2018 г. продължава образованието си в Университета в Worcester (Англия), със специалност треньор. Активно се включва в тренировките на мъжкия отбор на Университета, но вече и като треньор. Високо ценен и все по- търсен е като индивидуален треньор, посоката в която има намерение да се развива и занапред.
 
Източник: Туристически информационен център - Перущица

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина