Скулптор с международно признание живее и твори в Перущица

Автор: Plovdiv Now 7676
Скулптор с международно признание живее и твори в Перущица
Светлозар Чавдаров е завършил Художествената гимназия за изящни и монументалните изкуства “Цанко Лавренов“ в Пловдив и Националната академия за изящни и приложни изкуства “Николай Павлович“, София със специалност "Скулптура" при проф. Величко Минеков. Завършва православно богословие и християнско изкуство в Софийския университет “Климент Охридски“.
 
Специализира скулптура в Дом-ателие в Хорн, Австрия по покана на Министерството на културата на Австрия. Специализира скулптура в ателието на акад. Александър Дяков в София и китайската рисувателна техника „Го-хуа“ в Бейджинг, Китай.
 
Работи в областта на монументалната и кавалетна скулптура, и в жанровете графика и живопис. Има диплом за експерт по скулптура и интериорна архитектура от Българската асоциация на бизнес оценителите. Член е на Съюза на българските художници от 1991 г. Показва свои творби в 24 самостоятелни изложби. Участва в над 60 общи изложби и симпозиуми в страната и чужбина – Германия, Австрия, Италия, Канада, Китай, Полша, Словакия, Чехия.
 
От 2012 г. е директор на НХГ „Цанко Лавренов”. През 2016 г., по повод 140 години от Априлското въстание, Светлозар Чавдаров дарява на Перущица паметник „Ангелът“, който се намира в местността „Пазлака“.
 
Източник: Туристически информационен център - Перущица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина