Саможертвата и благодетелите на Перущица - част от темите на кръглата маса

Автор: Plovdiv Now 5624
Саможертвата и благодетелите на Перущица - част от темите на кръглата маса

Конферентната зала на Даново училище в Перущица е мястото, където на 27 ноември ще се проведе кръглата маса на тема "Априлското въстание в Перущица – известни и неизвестни факти, нови интерпретации и открития".

Домакин на събитието е Историческият музей, а модератор ще бъде доц. д-р Веселина Вачкова. 

Ще бъдат дискутирани следните подтеми: „Саможертвата на Перущинци – отчаян героичен жест или предвидена развръзка?“ с доц д- р Веселина Вачкова, „По-малко известни факти за Априлското въстание в Перущица“ с Марио Джасим, "Нова светлина върху дейността на лейди Странгфорд в Перущица" с Нели Дакова и "Благодетели на Перущица след Април 1876 г.“ с Креса Стоянова.

Българската свобода до средата на XX век многократно е зависела на първо място от способността на народа ни да се бори за нея с всички средства – дипломатически, публицистични, военни… Целта на предстоящото обсъждане е да бъдат представени неизвестни или досега подценявани по различни причини събития, личности,  документи и предмети, които са свързани с Априлското въстание в Перущица и хвърлят нова светлина върху неговия ход и същност.

Ето пълната програма на събитието на 27 ноември:

10.00 ч. – 12.00 ч. Откриване на Кръглата маса и представяне на участниците в нея от доц. д-р Веселина Вачкова, Директор на ИМ Перущица.

„Саможертвата на перущинци – отчаян героичен жест или предвидена развръзка?“ - доц д- р Веселина Вачкова. Обсъждане по темата с присъстващите гости на събитието

12.00 ч. – 13.00 ч. Обедна почивка

13.00 ч. – 14.00 ч. „По-малко известни факти за Априлското въстание в Перущица“ -  Марио Джасим. Обсъждане по темата с присъстващите гости на събитието.

14.00 ч. – 15.00 ч. "Нова светлина върху дейността на лейди Странгфорд в Перущица" - Нели Дакова. Обсъждане по темата с присъстващите гости на събитието

15.00 ч. – 15.30 ч. Кафе–пауза

15.30 ч. - 16.30 ч. "Благодетели на Перущица след Април 1876 г.“ - Креса Стоянова. Обсъждане по темата с присъстващите гости на събитието.

16.30 ч. Закриване на събитието от доц. д-р Веселина Вачкова, Директор на ИМ Перущица

Участниците в обсъждането трябва да представят зелен сертификат или отрицателен тест за COVID 19. Събитието ще се проведе при спазване мерките за дистанция и брой лица в затворени помещения.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина