Проф. Николай Жечев - историк, почетен гражданин на Перущица

Автор: Plovdiv Now 15903
Проф. Николай Жечев - историк, почетен гражданин на Перущица
Николай Жечев е един от Почетните граждани на Перущица, удостоен със званието с решение на Общинския съвет на 28 август 2009 година, разказват от Историческия музей в града.
 
Той е историк, старши научен сътрудник I степен (професор) по История на Българското възраждане в Българската академия на науките.
 
Проф. Жечев е роден на 26.11.1929 г. в учителско семейство в с. Есеница, област Варна. Завършва Историческия факултет на Софийския университет през 1952 г., след което постъпва на работа като библиотекар в Научния институт „Христо Ботев", който през 1960 г. е присъединен към Института за история. През 1962 г, става научен сътрудник, десет години по-късно е избран за старши научен сътрудник II степен, а през 1989 г. е утвърден и за старши научен сътрудник I степен. Научната степен „кандидат на историческите науки" получава през 1971 г., а през 1988 г. му е присъдена степента „доктор на историческите науки".
Резултат от дългогодишната научноизследователска, съставителска и редакторска дейност на проф. Жечев са 16 книги, над 200 научни статии и студии, над 40 сборници с исторически документи и изследвания и над 250 научно-популярни статии в периодичния печат.
 
Монографиите на проф. Жечев се нареждат сред историческите трудове, които намират високо признание сред научната общност у нас и в чужбина. Не по-малко значение имат и проучванията на проф. Жечев, посветени на революционните борби на българите през Възраждането, на събитията в Перущица по време на Априлското въстание, на някои недотам добре проучени аспекти от живота, делото и творчеството на Христо Ботев.
 
Голяма част от професионалния път на проф. Николай Жечев е преминал и в научно-организационна дейност, преподавателска дейност като лектор в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, за подготовка на докторанти и за участие в научни журита. Той е ръководител на секция „История на българския народ XI - XIX в.", научен секретар, а след това заместник-директор и директор на Института по история при БАН.
 
За дейността си проф. Жечев е получавал признания и награди от различни обществени и държавни организации, като орден „Св. Кирил и Методий" втора степен, юбилеен медал „1300 години България", почетен знак „Проф. Марин Дринов", а през 2009 г. е избран за „Почетен гражданин на Перущица".
 
Може да е черно-бяло изображение с 1 човек
 
 
 
 
1010
2 коментара
 
Харесване
 
 
 
Коментар
 
 
Споделяне
 
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина