Подписаха договор за финансиране на МИГ Перущица-Родопи за сътрудничество с Франция и Гърция

Автор: Plovdiv Now 14076
Подписаха договор за финансиране на МИГ Перущица-Родопи за сътрудничество с Франция и Гърция

Председателят на управителния съвет на сдружение „Местна инициативна група Перущица-Родопи“, г-жа Румяна Самоковарева подписа договор  за подготвителни дейности за транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Подготвителните дейности са насочени към създаване на транснационално партньорство между МИГ Перущица-Родопи, МИГ от Франция и МИГ от Гърция, като териториите излъчат възможности за създаване и развитие на марки, продукти и дейности, характерни за местната идентичност.

Благодарение на природогеографските дадености и културното наследство територията на „МИГ Перущица-Родопи”, която обхваща двете общини Перущица  и Родопи има потенциал да се превърне в притегателна туристическа дестинация за краткосрочни и средносрочни туристически посещения.

Туристическите продукти не са изградени напълно, не всички имат своя марка, лого или слоган. Основният вид туризъм, който се развива е свързан предимно с дегустацията на вина, възможностите за преходи в Родопите, ползването на спортните бази и добрите стадиони в няколко населени места и частично за посещение на няколкото местни фестивали.

Подготвителният проект на МИГ Перущица-Родопи се очаква да подготви рационален и съответстващ на потребностите проект за транснационално сътрудничество и да се постигне споразумение за партньорство с местни инициативни групи от други държави със сходни или идентични интереси, с които да обмени опит и да се осъществят съвместни дейности, допринасящи за устойчиво местно развитие на територията и създаване на характерни за местните територии продукти, услуги и марки (брандове).

Проектът касае и проучване на добри практики и приложение на местни продукти, услуги, търговски марки в други държави и сравнителен анализ за възможностите на аналогични на територията на МИГ Перущица-Родопи и е в партньорство с местните инициативни групи МИГ  “Олимпия за развитие” (Development Agency of Olympia S.A.) град Крестена, Гърция  и  МИГ „Pays Haut Lanhuedoc et Vignobles“, град Сен Шиниен, Франция.

Дейностите по проекта ще се реализират в продължение на 7 месеца и МИГ Перущица-Родопи ще получи 48 853 лв безвъзмездна финансова помощ за изпълнението им.

В резултат се очаква да се създадат възможности за развитие на местните продукти и услуги, обединяващи култура, туризъм и винопроизводство на територията на МИГ Перущица-Родопи и да се подготви проект за транснационално сътрудничество между трите местни инициативни групи от България, Гърция и Франция.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина