Перущица отбелязва европейските дни на наследството

Автор: Plovdiv Now 7145
Перущица отбелязва европейските дни на наследството

Перущица ще се включи с поредица от събития в Европейските дни на наследството. Инициативата е съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, а тазгодишното издание е под надслов „Европа, общо наследство”. България ще отбележи Европейските дни на наследството с над 300 събития  в цялата страна през целия месец септември. Сред проявите, организирани от общините, са  фестивали на открито, празници на градовете, концерти, изложби, конкурси, обществени дискусии, образователни и интерактивни игри за деца и различни дурги инициативи за всички възрасти. 

Множество музеи, галерии, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месец септември при спазване на противоепидемиологичните мерки във връзка с пандемията от Covid-19. 

Тазгодишното издание на европейската инициатива е посветено на връзката между наследството и образованието. Целта е милионите граждани на континента да се докоснат до културното наследство на всяка страна и да споделят общата загриженост за неговото опазване. 

ЕТО И ПРОГРАМАТА НА ФОРУМА В ПЕРУЩИЦА

5 септември

Фотографска изложба „Лица от Стара Перущица“. Изложбата има за цел да представи подбрани портретни фотографии на жители на Перущица от края на 19-ти век до 40-те години на 20-ти век, като съпоставя образа на днешния перущенлия с този на неговите предшественици.

12 септември

Изложба с постери „Перущенският ХХ век в снимки – събития, личности“. След внимателно проучване на фондовете в музея, ще бъдат показани пред публика автентични снимки от периода и информация за почетните граждани на Перущица.

26 септември

Официално връчване на наградите на ИМ Перущица от онлайн конкурс 2020 г. за литературно есе за деца до 18 години на тема „ПЕРУЩИЦА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“. Конкурсът провокира съвременния поглед на младото поколение върху историята на Перущица от Античността до наши дни.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина