Перущенци политат с балони в чест на Априлското въстание

Автор: Plovdiv Now 13066
Перущенци политат с балони в чест на Априлското въстание

Перущица става сцена на 9 май на много и интересни събития по повод 143 години от избухването на Априлското въстание.

Честванията започват в 12,00 часа в читалище "Просвета" с "Историческите романи на България", ще бъдат представени романите "Задруга" и "Вавилонските мъдреци".

В пространството около Червената църква край Перущица в 14,00 часа ще се проведе пленер под наслов "Пазители на времето". Ще рисуват ученици от художествената гимназия в Пловдив.

В Дановото училище отново на 9 май в 17,00 часа ще бъде представен сборник с подбрани спомени и статии от Христо Г. Данов - "Светлина, светлина ни е потребна". Изданието е посветено на 190-тата годишнина от рождението на бележития български книжовник. Изданието е на Фондация "Балкански културен форум" и излиза на бял свят благодарение на финансовата подкрепа от дарители.

Летене с балони под мотото "Полет над Перущица" на площад "27-ми Априлий" е планирано за 17,00 часа. Отново на площада ще последва ритуал по издигане на Националното знаме на република България

Заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание ще се отслужи в 18,30 часа в храма "Свети Архангел Михаил" в 18,30 часа.

Програмата ще завърши с два спектакъла на площад "27-ми Априлий" - "Гнездо на герои" с участието на детски и учебни заведения в 20,00 часа и "Будна Перущица" в 21,00 часа - въстановка по повод 143 години от Априлското въстание, участват актьори от Драматичния театър в Пловдив и танцьори от Музикалната академия.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина