Оригинални картини на Салвадор Дали гостуват в Перущица

Автор: Plovdiv Now 23009
Оригинални картини на Салвадор Дали гостуват в Перущица

Дановото училище в Перущица ще бъде домакин на интересна изложба – „Неочакваният Дали”, от 1. декември 2022 г. до 2. април 2023 г. Творбите на  Салвадор Дали са част от колекция „Кесаури”.

Семейство Кесаури, които са родом от Грузия, живеят във Франция и притежават богата колекция от оригинални творби на известни художници, а гостуването на творбите в Перущица е част от проект на собствениците  за организиране на изложби в малки градове в Европа.  Основният смисъл на проекта е да се даде възможност на публиката да се запознае с най-ярките и значими произведения, които определят цялостното развитие на модерното изкуство, пише plovdivtime.bg.

Изложбата „Неочакваният Дали” подчертава основните ключови аспекти от работата на великия художник на ХХ век, като включва литографии, сериграфии, фронтиспис на гоблени, медали, скулптури, барелефи и керамични плочки.

Колекцията  на семейство Кесаури от произведения на известни художници, които определят развитието на модерното изкуство от Ренесанса до наши дни. Творби от нея редовно се излагат в държавните музеи и галерии на страните от Европейския съюз под формата на самостоятелни изложби. В периода от 2013 г. до началото на 2019 г. са организирани 66 изложби (линкове към някои от тях.

Колекцията е създадена чрез откупки от частни лица, участия на аукциони и чрез получаване под формата на подарък на оригинални произведения на изкуството, реализирани с помощта на различни техники и жанрове, както уникални, така и добре реализирани в серии. Става дума за на литография, скулптура, релеф, медал, сериграфия върху благородни метали и коприна, дизайн, бижута. Колекцията включва също възпоменателни и лични вещи от известни артисти и личности от света на изкуството и културата.

„За организирането на изложби на произведения от своята колекция семейство Кесаури получава много благодарности от музеи и общини от различни страни, както и от посланици на страни, от чиито художници са изложените творби” , разказват организаторите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина