Недоволство в Перущица след фотосесията на Рут Колева, кметът сезира прокуратурата

Автор: Plovdiv Now 13775
Недоволство в Перущица след фотосесията на Рут Колева, кметът сезира прокуратурата

Недоволство цари в Перущица след фотосесията на певицата Рут Колева. Снимките ѝ са направени на паметник, построен в чест на загиналите в Априлското въстание, Деветосептемврийския преврат и на антифашистката борба.  Жители на града са възмутени от снимките и според тях певицата е посегнала на паметта на хилядите перущенци, загинали за свободата на България, предава БТВ.

Кметът на Перущица Мария Вълканова е подала сигнал до прокуратурата. “Смятам, че това е най-нормалната реакция, все пак това е обида към всички граждани на Перущица и към нацията ни. Има и нарушаване на обществения ред", каза тя.  По думите ѝ достъпът е свободен до саркофага и всеки може да се снима, но не по този грозен начин. Вълканова подчерта, че певицата не е искала разрешение от кметството, за да направи фотосесията си на паметника.

“Този паметник на връх Власевица е построен на мястото на първия защитен въстанически пост по време на Априлското въстание. Той е построен през 1976 г. по случай 100-годишнината от Априлското въстание”, каза Невена Чавдарова от Историческия музей в Перущица.

„Вероятно ще сложим табели около паметника. Миналата година на това място направихме празника на Перущица“, припомни Мария Вълканова. Тя очаква прокуратурата да вземе отношение, след като е подаден сигнал.

Скандалът със срамното видео тресе държавата от няколко дни. По оскъдно бельо Рут Колева се снима в предизвикателни пози върху мраморния саркофаг, в който са костите на загиналите герои в Априлското въстание. Костницата е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен „Паметник на трите поколения“.

„По повод снимките от фотосесията на списание..., заснета на Паметника на трите поколения край гр. Перущица, бих искала да дам следния личен коментар. Нито аз, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, сме имали намерение да накърним паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание. Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет“, написа певицата във „Фейсбук“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина