Музеят в Перущица показва виртуално изложбата “Процесът на иконописта“

Автор: Plovdiv Now 7315
Музеят в Перущица показва виртуално изложбата “Процесът на иконописта“

Историческият музей в Перущица показва виртуално изложбата "Процесът на иконописта", която в момента е подредена в Картинна галерия – Даново училище.

Експозицията запознава аудиторията с изкуството на младите бъдещи художници от специалност иконопис. За създаването на една християнска икона или стенопис за храмово пространство, било то декоративна украса или фреска, са необходими познания на религиозни текстове, църковни канони и определена естетика на изображенията, характерна за дадена иконописна школа.

В изложбата се проследяват отделните етапи при изграждането на сюжетните композиции, разработването на детайлите на образите и тяхната иконографска стилизация, а що се отнася до фризовата орнаментална декорация и алафрангите – и до проектирането им в архитектурната среда.

Технологичните процеси са строго съблюдавани при учебния процес на бъдещите иконописци или реставратори. Изложени са дипломни творби, подготвителни картони за стенописи, фризови композиции, алафранги и икони, плод на изключителна техника на преподаване и художествени практики. Всяко от тях представлява триумф на изкуството срещу несгодите, пред които са изправени толкова много нововъзникващи автори по време на пандемията.

Произведенията са реализирани с професионалните напътствия на зограф Траян Добрев - преподавател по иконопис в Художествената гимназия. Изложба ПРОЦЕСЪТ НА ИКОНОПИСТА на ученици от НХГ Цанко Лавренов е открита на 09.12.2021 г. в Картинната галерия на Дановото училище в Перущица и ще трае до 20.02.2022 г.

Но можете да я видите и виртуално във видеото на Историческия музей в Перущица. 

Техническа обработка: Марио Джасим.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина