“Мъртвият празник“ в Перущица почита не мъртъвци, а герои

Автор: Plovdiv Now 7866
“Мъртвият празник“ в Перущица почита не мъртъвци, а герои
За поредна година жители и гости на Перущица празнуваха вчера „Мъртвия празник“. На него отново почетоха не мъртъвци, а герои, възсияли в безсмъртието със своята дързост, героизъм, себеотрицание и непоколебимост да защитят чистотата и величието на безсмъртните си души в съдбовния сблъсък с разбойници и войска на друговерците, притеснявали, ограбвали и унижавали векове наред българите.
 
Основният ритуал, които извършват на този ден, не е просто дълбок поклон пред подвига на своите юначни предци, съумeли да възславят силата на христовата ни вяра като дадат пример на света, че с нея за себе си са постигнали Свободата, а на другите сънародници са дарили Освобождението! Като чеда на народ с хилядолетни корени ние следваме по традиция удивителни магични обреди. Някои от тях са ни завещани, за да приобщаваме в нашия живот и духовете на великите си предци.
 
Такива празници са на възкресението, а великото тържество, в което са възсияли душите на най-личните перущенци, е в последните дни на април и началото на май 1876 година, когато преданите на вярата си мъже и жени в Перущица са отстояли най-храбро правото си на свобода и независимост като само тук заплашените от турски плен дръзко са освободили своя ангелския дух от тленните си мощи, за да го спасят от оскверняване, ако извергите-друговерци биха подложили телата им на обичайните си чудовищни издевателства над християните.
 
Във Видинско на втория ден от Великден живите играят „хора с мъртвите“. Но перущенските духове-покровители са воини на свободата и затова на този ден те се вливат със светите сили архангелски в традиционния им поход за човешки правдини и светло бъдеще за нашите деца!
 
Автор: Христо Буковски
Източник: Исторически музей Перущица

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина