Кметът на Перущица: Нека ценим и пазим направеното с много труд и пари – нашите пари, а не чуждите!

Автор: Plovdiv Now 14366
Кметът на Перущица: Нека ценим и пазим направеното с много труд и пари – нашите пари, а не чуждите!

Кметът на община Перущица г-жа Мария Вълканова се обърна към съгражданите си с публикация на своята официална фейсбук страница. Темата е сметосъбирането и усилията, които жителите и администрацията трябва ежедневно да полагат, за да бъде градът чист и приветлив. Ето какво написа тя:

Уважаеми съграждани,

Вярвам, че всички искаме да живеем в един по-красив, по-приветлив и по-подреден град.
За превръщането на община Перущица в по-добро място за живеене е необходимо да положим общи усилия и по отношение на чистотата в града.

Общинската администрация изготви графици на сметосъбиращата техника, които липсваха при встъпването ми в длъжност и назначихме повече персонал. Но графиците и допълнително назначеният персонал не са напълно достатъчни, за да поддържаме чистотата в града на желаното ниво. Трудно е със средствата, които събираме от такса смет да направим много стъпки в посока подобряване на чистотата. С назначените 4 чистачки, 2 шофьора и 5 общи работника няма как да се поддържа 5 000 град, ако всеки гражданин не се включи в тази дейност, според възможностите си.

Все пак, водени от желанието да постигнем по-добър резултат и с малко допълнителни средства, възложихме част от сметосъбирането на външна фирма и осигурихме малко по-различни съдове за смет за част от проблемните зони. По този начин ще се подпомогне работата на наличната сметопочистващата техника и служителите, а това ще повлияе в положителна посока на чистотата в града.

В тази връзка поставихме 4 контейнера тип „Мултилифт“ – три броя в кв. “Запад” и един контейнер за нуждите на града, които са с по-голям обем (15 кубика) и са предназначени за смесени и строителни отпадъци. Големият „Мултилифт“ за града се намира на ул. Георги Бенковски (срещу Пощата) и ще бъде изпразван всяка седмица по график.

Домакинствата ще могат да изхвърлят строителни отпадъци от дребни ремонти, като за по-големи ремонтни дейности е необходимо да бъдат спазени нормативните изисквания. При ремонт и реконструкция на сграда или друг строителен обект, в Общината се представя План за управление на строителните отпадъци, когато има одобрен инвестиционен проект, а когато такъв план не е необходим, се предоставя договор с фирма за комунални услуги, за извозване на генерирания строителен отпадък. Този вид отпадък се извозва на регламентирани сметища за строителни отпадъци, като това в с. Първенец.

Много труд и средства бяха необходими, за да почистим нерегламентираните сметища, образувани в близките до града земеделски земи, речното корито и в кв.”Запад”. Образуването на нерегламентирани сметища, както и изхвърлянето на строителни отпадъци в съдовете за битов отпадък, които се извозват на сметището в с.Цалапица, което е предназначено само за такъв тип отпадъци, увеличават разходите на Общината за чистота, чупят сметопочистващата техника и нарушават графиците за сметопочистването на града.

Затова нека ценим и пазим направеното с много труд и пари – нашите пари, а не чуждите.
Колкото и усилия да бъдат положени за почистване на улиците, площадите, алеите за обществено ползване и незаконните сметища, докато всички ние не проявим гражданско самосъзнание за опазване на града чист, редът и чистотата няма да са добри.
Сигнализирайте на тел. 03143/27-86, когато има изхвърлени отпадъци на обществени места или сметосъбиращата машина не е минала навреме, но и пазете.

Стремежът за ред и чистота трябва да бъде от всички нас.
Постигането на европейските норми за градска среда зависят от всички. Вярвам в този успех, постигнат с реалната подкрепа на гражданите, които споделят това желание.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина