Изложба в памет на Априлската епопея очаква посетители в Перущица

Автор: Plovdiv Now 5434
Изложба в памет на Априлската епопея очаква посетители в Перущица
Изложба в Дановото училище в Перущица е посветена на 146 години от Априлската епопея. Открита е днес и може да се види до 10 юни.
 
Изложбата се състои от няколко цикъла с творби от народния художник Христо Нейков, посветени на българското Възраждане, живота на нашия народ по време на турското робство и Априлското въстание, както и скици, рисунки и маслени етюди към картината "Защитата на Перущица" от проф. Добри Добрев. Произведенията са дарение на Историческия музей в Перущица.
 
Народният художник Христо Нейков /23.10.1929 – 1999/ е роден в София. Завършва илюстрация в Художествената академия при проф. Илия Бешков. През 1960 г. става член на Управителния съвет на СБХ, през 1970 г. негов заместник-председател, а през 1985 г. — председател. Многократно е избиран за председател на секция „графика“. Твори в областта на кавалетната графика, като предпочитаните му техники са литографията, офорта, рисунката с креда и туш. Създава и картини с маслени бои или акварел. Илюстрира много книги. Носител е на наградата на СБХ за илюстрация и наградата “Илия Бешков” за карикатура.
 
Проф. Добри Добрев /03.08.1927 – 2003/ е роден в с. Горно Съхране, Казанлъшко. По време на следването си в Националната художествената академия в София му преподават именитите български художници Ценю Тодоров, Илия Бешков и Дечко Узунов. Завършва висшето си образование през 1954 г., като негова дипломна работа е шедьовърът му „Защитата на Перущица“, която представя трагичните събития по време на последния ден от Априлското въстание в Перущица. В периода 1956 – 1960 г. Добри Добрев е преподавател в Художествената академия, където от 1977 г. става професор по живопис. Темите на неговите творби са разнообразни – от портрети до исторически сюжети, пейзажна живопис и фигурални композиции. Носител е на приз „Творци на изкуството и културата на Перущица“.
 
Източник: Исторически музей в Перущица
 
Може да е творба на 1 човек и текст, който гласи 'исторически музей перущица 146 годиниотагриското прилското години въстание изложбастворви бас творви на проф. добри добревин. христо нейков картинна галерия дановоучилище перущицаот 05.05.2022г. 10.06.2022г.'
 
 
 
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина