Испания научи за героите на Перущица

Автор: Plovdiv Now 7904
Испания научи за героите на Перущица

Историческият музей в Перущица бе поканен от Българска асоциация „Балкан“ да представи изложба, свързана с историята на Перущица.

Асоциацията е създадена в Мадрид през 2002 г. с цел разпространение на езика, културата и историята на Източна Европа и по-специално - на България.

Изложбата ИСПАНИЯ ОТКРИВА ПЕРУЩЕНСКИТЕ ГЕРОИ е посветена на събитията от Април 1876 г. в Перущица и на личностите, които основават Първи и Втори частен селски революционен комитет в селището. Представянето й допринесе за популяризирането на уникалната история на Перущица в мащаби, далеч надхвърлящи локалните измерения на Балканите.

Официалното откриване от директора на ИМ Перущица доц. д-р Веселина Вачкова бе в изложбената зала във Виллалба в присъствието на заместник кмета по културата, българското културно аташе и ръководството на Асоциацията на българските училища в чужбина „Балкан“.

Предвижда се експозицията да бъде представена в музея в Мостолес /местност в близост до Мадрид, със сходна на българската история/ и в още няколко града в Испания.

Изтночник: Исторически музей - Перущица

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина