Георги Митов хаджи Тилев - един от 35-те почетни граждани на Перущица

Автор: Plovdiv Now 6846
Георги Митов хаджи Тилев - един от 35-те почетни граждани на Перущица

Изложбата "Почетни граждани на Перущица" очаква любознателните до 20 октомври в Историческия музей в града. Тя е в памет за 35-ма перущинци, удостоени със званието посмъртно или приживе.

Един от тях е Георги Митов хаджи Тилев. Ето какво разказват за него от Историческия музей в града:

Роден е на 15.01.1843 г. в Перущица. Като малък посещава Божи гроб. Бил е учител в родния си град, както и ктивен участник в църковно-националните борби в Пловдив и по-късно в Пазарджик. Свещеник е от 1867 г. в Перущица, а от 1872 г. в Пловдив, и епархийски наместник в Татар Пазарджик.

Пръв информира английските представители за зверствата в Пловдивска и Пазарджишка каази през 1876 г. Заточен в „Баби заптие” в Цариград. Доброволец в Руско-турската освободителна война. Чиновник е в Главната квартира на руската армия. След Освобождението е иконом-протосингел при Пловдивската митрополия и архиерейски наместник в Пазарджик.

Народен представител е в Източно- румелийското Областно събрание, активен деец за обединение на страната. Делегат е на Общобългарското събрание във Велико Търново. Участник е в бунта против режима на Стефан Стамболов. Протосингел е в Софийска и Ловчанска епархии. Управител е на Богословското училище в Самоков. Умира на на 23.08.1912 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина