Даново училище в Перущица показва изложба на художника Йордан Велчев

Автор: Plovdiv Now 8284
Даново училище в Перущица показва изложба на художника Йордан Велчев

Картинна галерия - Даново училище в Перущица показва изложба на художника Йордан Велчев.

Подредени са тематично няколко цикъла от графики - античен свят, Пловдив, тракийска земя, портрети на видни просвещенци и революционери, памет, олтар хроника. С характерния за автора стил на изразяване той включва свързани смислово сюжети в обща композиция, като ги разграничава един от друг цветово и с помощта на детайла, без да си служи с типичния за илюстрацията разказ.

Йордан Велчев е знаково име за съвременната българска графика. Той завършва Националната художествена академия при проф. Веселин Стайков и проф. Петър Чуклев.

Освен в множество представителни за България изложби, художникът участва и в международни форуми на графиката. Печели награда за принос в съвременната българска култура. Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска галерия, Държавна художествена галерия - Пловдив , други държавни и частни колекции в Германия, Франция, Русия, Гърция, Турция и САЩ.

Йордан Велчев оформя и илюстрира няколко десетки книги от автори като Иван Вазов, Генчо Стоев, Жорж Санд, Рей Бредбъри. Член е на Съюза на българските художници, дружеството на пловдивските художници и на международната асоциация за пластични изкуства.

Изложбата може да се види и онлайн ТУК.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина