Боян Петров - един от 35-те почетни граждани на Перущица

Автор: Plovdiv Now 6527
Боян Петров - един от 35-те почетни граждани на Перущица

Изложбата "Почетни граждани на Перущица" на Историческия музей в града продължава до 20 октомври. Тя е в памет за 35-ма перущинци или ярки личности, свързани с града, удостоени със званието посмъртно или приживе.

Един от тях е Боян Петров - зоолог, спелеолог, еколог. Той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.

Има най-много първи български изкачвания на осемхилядници, общо 4  -Гашербрум I, Кангчендзьонга, К2 и Манаслу. Автор е на десетки научни и научнопопулярни статии и експедиционни пътеписи. Открил е над 30 нови за науката вида животни, 10 от които са записани на негово име.

Израснал е в Перущица, откъдето е майка му. Тук е прекарвал много от летата си като дете и е катерел върховете в района. Боян Петров е участвал в над 10 зоологични пътувания и 20 алпийски експедиции в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Като алпинист е покорил 22 върха с височина над 5000 м.

Всичките му изкачвания са реализирани без използване на кислородна маска и без помощта на височинни носачи. Носител е на редица високи отличия - три пъти е номиниран за „Спортист на годината“, три пъти е носител на Годишната награда на Българската федерация по катерене и алпинизъм, носител на награда за цялостен принос от Българския Хелзинкски комитет, награда за лидерство на Harvard Club of Bulgaria, медал „Алеко“ на Българския туристически съюз, „Спортен Икар“ за най-впечатляващо представяне, а през 2016 г. е обявен за „Мъж на годината“.

Почина през 2018 година при изкачване на Шиша Пангма, Тибет, Китай.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина