В храма “Света Параскева“ в Трилистник стават чудеса

Автор: Plovdiv Now 18728
В храма “Света Параскева“ в Трилистник стават чудеса

Първата църква „Света Преподобна Параскева“ в с. Трилистник е построена през юни 1902 г. – затова свидетелства надпис с датата, вграден в пода на настоящия храм. По време на Чирпанското земетресение през април 1928 година църквата е напълно срутена.

„Старият храм е бил голям – това се вижда от обемните икони на Исус Христос, Света Богородица, Свети Йоан Кръстител и Света Петка на иконостаса. От предишната църква са останали два свещника, потир, който е реставриран, и друга църковна утвар.“ Това разказа отец Димитър, който от 15 години е свещеник в „Света Преподобна Параскева“.

Сегашният храм е изграден със средства от дарители още през 1928 г., веднага след като земетресение разрушава предишния. Тогава свещеник е бил отец Никола Кузев, разказват съвременници на събитията. През 2003 г., когато отец Димитър започва да служи в църквата, тя е в окаяно състояние. Стрехата пред храма, която играе ролята на притвор, е изгнила и е на път да падне. С помощи от благочестиви християни е изграден нов притвор, сменен е покрива, построена е и чешма в двора.

Отец Димитър никога няма да забрави 9-ти декември, 2015 година, когато се чества Света Ана. Това е и денят, в който се освещава новия притвор. Босилекът в китката за водосвета на свещеника, който е бил тъмнокафяв, става свеж и зелен, сякаш е току-що откъснат. Същата промяна в цвета се получава и при останалите четири торби с босилек в шкафа, подготвен за литургиите. От кафявите листенца са оцелели само две. Отец Димитър раздава на енориашите всички позеленели стръкчета – знак за Божията благодат.

През 2006 г. енорията в с. Трилистник се побратимява с гръцката енория в с. Евангелистрия, област Серес. През 2011 г. свещеникът отива до Кипър, за да донесе в храма мощите на Свети Преподобномъченици – монаси от манастира „Свети Сава“, близо до Мъртво море в Палестинската пустиня. Обителта е създадена през 5 век от Свети Сава Освещени като отшелническа общност в скалите. По негово време монасите стигат около 5000. Няколко столетия по-късно манастирът е нападнат от сарацини, които избиват духовниците. Те затварят голяма част от тях в пещера и палят отпред огън, за да получат информация за ценности. Такива обаче няма, а монасите се задушават и загиват, като малцина от тях оцеляват.


Всяка година на 11-ти юни, на празника на Чудотворната икона „Достойно ест“, в село Трилистник се провежда литийно шествие с копие на Богородичната икона, което минава през цялото село. Веднъж седмично в „Света Преподобна Параскева“ се служи литургия, а на храмовия празник на 14-ти октомври – Света литургия и празничен водосвет.
„Вече 15 години се полага труд за доброто състояние и благоукрасяване на храма и за духовното обгрижване на енориашите.“, казва отец Димитър.

Подобни новини

Ан Ом

Слава Богу! Така е, когато има истински пастири, отдаващи себе си за паството. Този свещеник има любов към хората и голямо себераздаване. Достоен пример!

16:19, 12.02.2019
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина