В храма “Света Параскева“ в Трилистник стават чудеса

Автор: Plovdiv Now 704
В храма “Света Параскева“ в Трилистник стават чудеса

Първата църква „Света Преподобна Параскева“ в с. Трилистник е построена през юни 1902 г. – затова свидетелства надпис с датата, вграден в пода на настоящия храм. По време на Чирпанското земетресение през април 1928 година църквата е напълно срутена.

„Старият храм е бил голям – това се вижда от обемните икони на Исус Христос, Света Богородица, Свети Йоан Кръстител и Света Петка на иконостаса. От предишната църква са останали два свещника, потир, който е реставриран, и друга църковна утвар.“ Това разказа отец Димитър, който от 15 години е свещеник в „Света Преподобна Параскева“.

Сегашният храм е изграден със средства от дарители още през 1928 г., веднага след като земетресение разрушава предишния. Тогава свещеник е бил отец Никола Кузев, разказват съвременници на събитията. През 2003 г., когато отец Димитър започва да служи в църквата, тя е в окаяно състояние. Стрехата пред храма, която играе ролята на притвор, е изгнила и е на път да падне. С помощи от благочестиви християни е изграден нов притвор, сменен е покрива, построена е и чешма в двора.

Отец Димитър никога няма да забрави 9-ти декември, 2015 година, когато се чества Света Ана. Това е и денят, в който се освещава новия притвор. Босилекът в китката за водосвета на свещеника, който е бил тъмнокафяв, става свеж и зелен, сякаш е току-що откъснат. Същата промяна в цвета се получава и при останалите четири торби с босилек в шкафа, подготвен за литургиите. От кафявите листенца са оцелели само две. Отец Димитър раздава на енориашите всички позеленели стръкчета – знак за Божията благодат.

През 2006 г. енорията в с. Трилистник се побратимява с гръцката енория в с. Евангелистрия, област Серес. През 2011 г. свещеникът отива до Кипър, за да донесе в храма мощите на Свети Преподобномъченици – монаси от манастира „Свети Сава“, близо до Мъртво море в Палестинската пустиня. Обителта е създадена през 5 век от Свети Сава Освещени като отшелническа общност в скалите. По негово време монасите стигат около 5000. Няколко столетия по-късно манастирът е нападнат от сарацини, които избиват духовниците. Те затварят голяма част от тях в пещера и палят отпред огън, за да получат информация за ценности. Такива обаче няма, а монасите се задушават и загиват, като малцина от тях оцеляват.


Всяка година на 11-ти юни, на празника на Чудотворната икона „Достойно ест“, в село Трилистник се провежда литийно шествие с копие на Богородичната икона, което минава през цялото село. Веднъж седмично в „Света Преподобна Параскева“ се служи литургия, а на храмовия празник на 14-ти октомври – Света литургия и празничен водосвет.
„Вече 15 години се полага труд за доброто състояние и благоукрасяване на храма и за духовното обгрижване на енориашите.“, казва отец Димитър.

Новини

Подобни новини

Ан Ом

Слава Богу! Така е, когато има истински пастири, отдаващи себе си за паството. Този свещеник има любов към хората и голямо себераздаване. Достоен пример!

16:19, 12.02.2019

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина