В авиобаза Граф Игнатиево: Гостуваха посланикът на САЩ и висш представител на администрацията

Автор: Plovdiv Now 4951
В авиобаза Граф Игнатиево: Гостуваха посланикът на САЩ и висш представител на администрацията

Помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър е бил за първи път на посещение в авиобаза Граф Игнатиево вчера, съобщават от Министерство на отбраната.

В авиобаза Граф Игнатиево той се е запознал с изпълнението на усилената охрана на въздушното пространство (Air Policing) на нашата страна от българските и американските военновъздушни сили. Гости на 3-а авиобаза бяха още извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командващият на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа генерал Джефри Харигън.

Съвместната българо-американска охрана на въздушното пространство на Република България започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г. Тя се извършва в интерес на гарантирането на сигурността на съюзниците от Алианса. В съвместния Air Policing участват седем изтребителя Ф-16, до 140 американски военнослужещи и български изтребители МиГ-29 с летателния и инженерно-технически състав на авиобаза Граф Игнатиево.

На статичен показ гостите се запознаха и с възможностите на самолетите Ф-16 и МиГ-29. Екипажи от военновъздушните сили на двете страни изпълниха полети с два Ф-16 и два МиГ-29 и демонстрираха съвместно изпълнение на задачи.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина