Условна присъда за Иван от Войводиново, убил в двама в катастрофа

Автор: Plovdiv Now 8341
Условна присъда за Иван от Войводиново, убил в двама в катастрофа

Автор: Георги Тошев

47-годишният Иван Трифонов от пловдивското село Войводиново, получи условно наказание от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, за причиняване на смърт на двама души по непредпазливост. Делото срещу него премина по съкратената процедура, като той изцяло призна вината си, съгласявайки се с всички факти и обстоятелства в обвинителния акт.

Трагедията се разигра на 23 октомври 2020 година. Трифонов управлявал лек автомобил "Мерцедес" като предприел ляв завой и отнел предимството на движещия се срещу него мотор, вследствие на което настъпил фаталният удар. На мотора били две момчета, които пътували от Войводиново към Пловдив, а мерцедесът се движил от Пловдив към Войводиново. След удара, моторът се удря в друг мерцедес в същата посока на първия. Спътникът на моториста - Веселин Тувков загива на място, а шофьорът - Наню Нанев е откаран в болница с изключително тежки наранявания, където 10 дни по-късно умира.

Според автотехническата експертиза моторът се е движил с изключително висока скорост -138км/ч. при позволени 90км/ч., а в кръвта на шофьора са открити алкохол и амфетамини. Според заключението на експертите, за да се избегне фаталния удар, мотористът е трябвало да кара с не повече от 55км/ч.

Мерцедесът на Трифонов от своя страна е правил маневрата с 33км/ч., като е намалил до 26км/ч. в момента на удара.

С оглед съпричастността и на двамата водачи към нарушението, прокурорът по делото поиска наказание ориентирано около средното, предвидено в закона. Според него, ако не беше предприета маневра ляв завой нямаше да има ПТП. Като отегчаващо вината обстоятелство, представителят на държавното обвинение посочи, че Трифонов е имал 6 фиша за нарушения назад във времето.

Адвокат Елдъров от своя страна поиска условно наказание за шофьора на мерцедеса, предвид наличието на множество смекчаващи обстоятелства. Той посочи чистото съдебно минало и добри характеристични данни на Трифонов - семеен, работещ, без нарушения на пътя в последните над 10 години.

В последните си думи към съда Иван Трифонов каза, че изключително много съжалява и, че ако може, би върнал времето назад, за да избегне трагедията.

На никой не пожелавам подобно нещо. Надявам се на милостта на съда. Искам ако може да ми се върне стария начин на живот, но е невъзможно.  Старая се да съм силен, защото съм опора на това семейство, но от тогава нищо не е същото. Надявам се съда да вземе справедливо решение”, допълни Трифонов.

Предвид наличието на алкохол, наркотици и превишена скорост, от страна на моториста, съдия Петко Минев подчерта, че е налично условие на съпричиняване. Тоест вината за инцидента е споделена. С оглед пълните самопризнания на Трифонов съдът го определи за виновен, редуцирайки присъдата му с 1/3.

Така Иван Трифонов получи наказание от 3 години лишаване от свобода, отложени във времето с 5 години. Освен това той беше осъден да заплати 2162,40лв. разноски за направените експертизи по делото. Трифонов остава и без книжка за срок от 3 години.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина