Улици стават реки в село Калековец, жителите настояват за асфалтиране

Автор: Plovdiv Now 14974
Улици стават реки в село Калековец, жителите настояват за асфалтиране

Улици се превърнаха в реки в пловдивското село Калековец. Черните трасета бяха наводнени през изминалата седмица, която бе белязана от порои в цяла България.

Около 30-тина живущи на ул. "Шипка" и ул. "Алеко Константинов" от години се опитват да извоюват изграждането на инфраструктура, но все още финансов ресурс за асфалтиране и облагородяване няма. 

"Живеем в 21 век, не в 19 - не смятам, че във такива напреднали времена трябва да се живее така! Прикачвам видео, за да видите какви са улиците в селото. Става дума за две улици по 100 метра, но уви явно пари няма. Това нещо се случва след всеки дъжд, а представяте ли си при сняг?! Аз съм от младите жители в Калековец и не искам да живея по този начин в село, намиращо се на 10 км от големия град", обяснява Кристина Камбурова пред репортер.

По думите ѝ преди 8 месеца живущите са направили подписка с исканията си, а именно "през следващата 2020г. да бъдат асфалтирани, осветлението и тротоарите да бъдат реновирани, особено там където въобще не присъстват, тъй като през зимата и дъждовните периоди от годината преминаването е изключително трудно, особено без осветление". Подписката е придружена с писмо и е адресирана до кмета на община Марица Димитър Иванов. 

Кметът Иванов посочи, че е запознат добре с проблема, но такива драстични наводнения са настъпили заради изобилните валежи, а не са обичайна ситуация. Той обеща да бъдат изградени канавки и така да се предотврати наводняването на имоти в близост.

"Истината е, че се изсипа между 90-100 литра вода на кв.м. Всичко беше наводнено, включително моята къща. За съжаление не можем да си позволим да асфалтираме, тъй като бюджетно разполагаме с 60 хиляди лева за асфалтиране, а тези улици изискват сериозен ресурс от около 300 хиляди по първични сметки. Средствата не стигат за закърпване на основни артерии. Наследихме този проблем от предходното управление, там бяха правени насипи. Приемаме сериозно проблема на хората, затова сме се ангажирали в най-скоро време да се изградят канавки на двете улици, където да се оттече водата. Считам, че можем да поемем ангажимент това да се случи до средата на август", обеща кметът Иванов. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина