Жители на село Рогош преминават през лунен пейзаж, за да стигнат до домовете си. В 21-ви век в населеното място все още има улици, по които няма канализация, а асфалт по тях не е полаган. За това сигнализират жители на улица "Пейо Яворов" пред TrafficNews.bg. 

"Пред дома ми е зейнал огромен басейн. Два пъти си разбиваме колата, пътувайки към работа. Живеем без канализация толкова години а сме само на 10 км от Пловдив. Срамота е още да копаем ями и дупки в дворовете. Докога ще живеем така?", пита риторично жителка на крайната улица. 

Наш репортер потърси за коментар кметът на община "Марица" Димитър Иванов. Той заяви, че всяка година се асфалтират максимален брой пътни отсечки във всички 19 населени места от общината. Приоритет обаче са улиците от стратегическо значение. За съжаление, администрацията не може да си позволи изграждането на канализация и асфалтирането на всички улици в дадено населено място, обясни той. 

"Досега приоритет бяха детските градини - изградихме градини и ясли, ремонтирахме целия общински сграден фонд. В момента, в който приоритет станаха улиците, всеки иска неговата улица да бъде канализирана и асфалтирана. Това няма как да стане наведнъж, защото е много голяма инвестиция. Дал съм свобода на местните кметове да посочват улици, които да се преасфалтират. "Пейо Яворов" не е по-стратегическа улица от тази зад детската градина, зад здравната служба и зад гробищата. Знаете колко струва квадрат асфалт. Това не е по силата на общината, без помощ от държавата", обясни той. 

Иванов благодари на местните жители за сигнала и заяви готовност да съдейства за заравняването и чакълирането на улицата. По думите му, приоритетни тази година са били главната улица в населеното място - "Васил Левски", както и 800-метрова отсечка, ремонтирана с цел да се облекчи трафика в населеното място. Предстои ремонт и на ул. "Раковска". 

"И аз искам всяка улица в общината да има нов водопровод, асфалт, но няма как това да се случи. Искам да се случи във всички села. Може вместо да асфалтираме 20 улици в цялата община, да асфалтираме едно село, но това значи че останалите трябва да са пренебрегнати и да чакат с години за асфалт. Трябва да има за всички по равно", коментира още кметът на общината.